7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

07.02.2023 / 09:00 BiH - KSS

Danas počinje suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca

Danas počinje suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca
Foto: FENA

Suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženih za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo (KS) - Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine, počinje danas.

 To je odlučeno 30. januara na statusnoj konferenciji u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS).

Referirajući se na dinamiku suđenja u tom predmetu, optužba, koju zastupaju kantonalne tužiteljice Aida Topalović i Šejla Heljić, tada je najavila kako će, prema njihovom prijedlogu/planu, trebati 84 sata za ispitivanje svjedoka, te još osam do deset sati za izvođenje materijalnih dokaza.

Odbrana optuženih insistirala je na dostavljanju svih dokaza iz tužiteljskog spisa, uključujući i one koji se odnose na Sky i Anom aplikacije, pozivajući se na odredbe Zakona o krivičnom postupku (ZKP).

Optužba je u tom kontekstu ukazala na specifičnosti u tom pogledu, budući da se do određenih saznanja došlo putem spomenutih aplikacija, koje obuhvataju veliki broj istraga u Tužiteljstvu BiH, regionu i svijetu, proisteklih iz tih izvora. Istovremeno, najavila je da će, pored već dostavljenih dokaza na hard-disku, svi dokazi relevantni za ovaj predmet, a koji se tiču i spomenutih aplikacija biti dostavljeni do početka glavnog pretresa.

Kako je najavio predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Igor Todorović, suđenja u tom predmetu bit će održavana svake sedmice i to jedne sedmice ponedjeljkom, a druge utorkom.

Optuženi u tom predmetu terete se da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila - golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Šehovića i Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobivenih povreda preminuo je na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama.

Tužiteljstvo KS je, nakon četverogodišnje kompleksne istrage u ovom predmetu, podiglo optužnicu koja je potvrđena krajem prošle godine.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo