7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

07.02.2023 / 09:44 Zanimljivosti - Promo

Stigma i pušenje: Osuda okoline otežava pušačima da ostave cigarete

Stigma i pušenje: Osuda okoline otežava pušačima da ostave cigarete
Foto: Vijesti.ba

U protekloj deceniji pušenje cigareta razvilo je ozbiljno lošu reputaciju. 

Ovih dana, polovina nepušača priznaje da bi izbjegla vezu ili poljubac sa pušačem. Gotovo tri trećine ističu da pušači neugodno mirišu. S druge strane, trećina pušača smatra da se nepošteno tretira, dok polovina tvrdi da osuda okoline doprinosi težem procesu odustajanja.

No nije sve tako loše – većina želi podržiti one koji se bore da prestanu i slažu se da onim pušačima koji ne žele da ostave cigarete treba pomoći da pronađu informacije o manje štetnim bezdimnim alternativama.

Sagorijevanje duhana je gorući problem kod pušenja te eksperti zato savjetuju zagrijavaj!

Brojna istraživanja pokazuju da proizvodi bez dima i bez sagorijevanja duhana, imaju veliki potencijal da značajno utiču na javno zdravlje, jer se njihovim korištenjem eliminira duhanski dim – glavni uzročnik bolesti koje se povezuju sa pušenjem.

Jedna od boljih alternativa iza koje stoje godine naučnih istraživanja, IQOS, počiva na principu zagrijavanja i prilikom korištenja oslobađa aerosol, a ne duhanski dim. Na taj se način emituje do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na duhanski dim, što ovaj uređaj čini manje štetnim za zdravlje korisnika od nastavka pušenja. Svakako, to nužno ne znači i smanjenje rizika od 95 odsto.

IQOS je, dakle, uređaj koji zagrijava, a ne sagorijeva duhan, samim tim nema ni dima, vatre ni pepela. Ništa manje važna je i naučno dokazana činjenica da IQOS ne utiče negativno na kvalitet zraka u prostoriji, te ne dovodi ni do pasivnog pušenja. Svakako, treba imati u vidu da iako manje štetan, IQOS nije proizvod bez rizika za vas i ljude u vašoj okolini, i oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost.


(Promo)

Izdvajamo