1°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

07.02.2023 / 10:07 Politika - Banjaluka

NSRS nastavlja zasjedanje, na dnevnom redu i porodični zakon

NSRS nastavlja zasjedanje, na dnevnom redu i porodični zakon
Foto: Vijesti.ba

Narodna skupština Republike Srpske danas će u nastavku pete posebne sjednice razmatrati preostalih deset tačaka dnevnog reda, a među njima Prijedlog porodičnog zakona kojim se znatno unapređuje zaštita prava i interesa djeteta.

Posebno se unapređuje u pogledu održavanja ličnih odnosa sa djetetom, vršenja roditeljskog prava i prava djeteta na slobodno izražavanje mišljenja, navodi se u skupštinskim materijalima.

Preciznije su uređeni imovinski odnosi bračnih supružnika, a posebnu novinu predstavlja uvođenje instituta porodičnog doma, koji uživa poseban pravni režim u slučaju prestanka braka ili zajednice života roditelja maloljetnog djeteta.

Redefinisan je i institut usvojenja sa ciljem da se unaprijedi i precizira ocjena podobnosti lica koja žele da usvoje tuđe dijete, odnosno djeteta za usvajanje, kao i da proces usvojenja bude efikasan u pogledu zaštite interesa djeteta bez roditeljskog staranja.

Prošireno je polje pravnih dejstava koja se priznaju za vanbračnu zajednicu.

Poslanici će razmatrati i prijedloge zakona o standardizaciji u Republici Srpskoj, o izmjenama Zakona o vanparničnom postupku, o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, te o izmjenama i dopunama Zakona o energetici.

Pred poslanicima su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

Biće razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, najavljeno je iz Narodne skupštine.

Sjednica je zakazana za 10.00 sati.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo