6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

07.02.2023 / 10:50 BiH - Nakon zemljotresa

OSBiH spremne uputiti spasilačke timove u Tursku

OSBiH spremne uputiti spasilačke timove u Tursku
Foto: Vijesti.ba

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez, danas 7. februara 2023. godine, uputit će Predsjedništvu BiH...

... prijedlog za donošenje odluke o hitnom upućivanju specijalstičkih timova Oružanih snaga BiH u Republiku Tursku, koja je pogođena katastrofalnim zemljotresom.

Oružane snage BiH spremne su u Republiku Tursku uputiti jedan medicinski tim, jedan tim iz inžinjerijskog bataljona koji je uvježban za ovakve situacije, kao i jedan tim za spašavanje u nesrećama i prirodnim nepogodama. Odlukom bi se precizirala tačna brojnost pripadnika OS BiH koji bi bili upućeni za ispomoć Republici Turskoj, na način da njihov odlazak ne bi negativno uticao na normalno funkcioniranje OS BiH.

Ministar Helez očekuje da će pri donošenju odluke o pomoći narodu prijateljske zemlje, najviši organi izvršne vlasti Bosne i Hercegovine odlučivati jednoglasno. Predsjedništvo BiH hitnu odluku može donijeti i na telefonskoj sjednici.

Dodik će danas ispratiti pripadnike Civilne zaštite u Tursku

Predsjednik RS Milorad Dodik ispratiće danas avion za Tursku sa pripadnicima Civilne zaštite Republike Srpske osposobljenim za pomoć u saniranju štete od prirodnih katastrofa.

Ispraćaj aviona zakazan je za 13.00 časova sa aerodroma Mahovljani u Banjaluci.

Na inicijativu predsjednika Republike Srpske, specijalistički timovi Civilne zaštite Srpske za spasavanje iz ruševina, sa 21 pripadnikom operativnog tima, otputovaće danas u Tursku.

Prema najnovijim podacima, više od 4.800 osoba je poginulo u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju.

Gotovo 20.000 ljudi je povrijeđeno.



(Vijesti.ba) 

Izdvajamo