8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

07.02.2023 / 15:43 BiH - Bosanska solidarnost

Islamska zajednica pružila pomoć GSS-u da što prije stignu u Tursku i Siriju

Islamska zajednica pružila pomoć GSS-u da što prije stignu u Tursku i Siriju
Foto: Agencije

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini je bosanskohercegovačkim spasiocima pružila konkretnu pomoć u organizovanju akcije pružanja pomoći stradalim u zemljotresima u Turskoj i Siriji.

Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ je Gorskoj službi spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS) ponudio pomoć u finansiranju troškova transporta do područja pogođenih razornim zemljotresima "kako bi što prije bili u mogućnosti pomoći unesrećenima".

- Zanijemili smo pred stravičnim slikama koje nam dolaze iz gradova pogođenih zemljotresima. Izražavamo svoju spremnost da pomognemo braći i sestrama u Turskoj i Siriji. Islamska zajednica je uvijek na raspolaganju unesrećenima i ljudima u potrebi, i naravno da ćemo i ovog puta priteći u pomoć bratskom narodu Turske i Sirije, kako i koliko god budemo u mogućnosti - rekao je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim-ef. Malanović za Preporod.info.

Dodao je da je svaka minuta važna jer se neko možda još uvijek nalazi ispod ruševina.

Kako smo ranije objavili, tim Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS) je okupljen odmah po saznanju o stravičnim posljedicama razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji, te od ponedjeljka ujutro čekaju spremni za polazak u Tursku kako bi se pridružili lokalnim timovima u spašavanju i pružanju pomoći.

Federalna uprava civilne zaštite ima organizirane specijalizirane jedinice namijenjene za izvođenje složenijih spasilačkih intervencija koje zahtijevaju brzu i efikasnu akciju spašavanja života ljudi i materijalnih dobara, te kao pomoć može ponuditi angažiranje USAR tima.

Vlada Federacije BiH je u ponedjeljak na hitnoj telefonskoj sjednici, prihvatajući informaciju o razornim zemljotresima na područjima Republike Turske i Sirije, zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da hitno organizuje upućivanje pomoći Republici Turskoj, ali se još uvijek čekaju procedure za njihovo angažovanje.

Podsjećamo, Islamska zajednica Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokrenula je veliku humanitarnu akciju za pomoć narodu Turske i Sirije pogođenom razornim zemljotresom "Humanitarna akcija Islamske zajednice narodu Turske i Sirije: Od Bošnjaka s ljubavlju".

Detalji i načini uplate su dostupni ovdje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo