4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

06.03.2023 / 10:40 BiH - Osvrt

Spremnost na odbranu BiH zabrinula (po)štovatelje ratnih zločina

Spremnost na odbranu BiH zabrinula (po)štovatelje ratnih zločina
Foto: Vijesti.ba

Na prestaju reakcije srpskih i hrvatskih političara nakon posljednjeg intervjua reisa Huseina ef. Kavazovića.

- Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem - kazao je reisul-ulema Kavazović.

Zbog ove izjave uslijedila je bura reakcija. Od Milorada Dodika, preko Željke Cvijanović i opskurnog Nenada Nešića, do Hrvatskog narodnog sabora. Redaju se, osude, zgražavanja, traže se i druge osude, ograde, govori se o zapaljivoj retorici, pozivima na rat...

- Problem je što je Kavazović na čelu vjerske zajednice, koja bi trebalo da promoviše mir i toleranciju, naveo je Dodik.

- Sva sreća da lideri drugih vjerskih zajednica ne siju mržnju i prijetnje, ali za svaku osudu je i ovaj jedan, poručila je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. 

Drugi vjerski lideri ili neki od njih su sijali smrt. Kao naprimjer oni iz SPC-a, koji su pred ratne pohode blagoslovili Arkanove "Tigrove", "Škorpione" pred likvidacije srebreničkih Bošnjaka, podržavali zlodjela Radovana Karadžića i Ratka Mladića prisustvom na ratnim skupštinama RS, odbacivali sve mirovne planove za BiH, na poslijetku i onaj Dejtonski.

S druge strane, u izjavi reisa Kavazovića nikakvog poziva na rat nije bilo. Bošnjaci nikada nikoga nisu napali oružjem i to je općepoznata činjenica, a bili su napadnuti i na meti dvostruke - velikosrpske i velikohrvatske agresije, što je također općepoznata i u Hagu utvrđena činjenica.

Ako je nekoga zabrinula poruka da će se institucije države i država Bosna i Hercegovina braniti svim sredstvima u slučaju da bude napadnuta, onda su se prije svih mogli prepoznati samo oni koji takve namjere imaju. 

Uostalom, pozivi na mir koje upućuju (po)štovatelji ratnih zločinaca su u najmanju ruku licemjerni i neiskreni. Pogotovo jer dolaze od onih koji javno godinama negiraju presude za zločine i genocid, veličaju,  odlikovanjima kite, služe mise i svijeće pale presuđenim ratnim zločincima. 

Istina je bolna i neprijatna. No, svako pomirenje koje je zasnovano na bježanju od istine, jeste neiskreno i neučinkovito.

Očigledno da kritičari izjave reisa Kavazovića ne pomišljaju tražiti oprost za masovna ubistva, deportacije, silovanja i genocid koji su počinjeni nad Bošnjacima. 

Dok se to ne desi, svaki pokušaj pomirenja je prevara i put u novi sunovrat. Zato je poruke da će se Bosna i Hercegovina braniti, ako treba i oružjem neophodno slati sve dok se oni kojima smetaju, ne ograde od zlodjela počinjenih u njihovo ime tokom agresije na BiH. 

D.N.

(Vijesti. ba)

Izdvajamo