12°C
Mostar 13°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

10.03.2023 / 21:10 Politika - Reakcija

State Department poručio Dodiku: Prijetnje opasne i štetne

State Department poručio Dodiku: Prijetnje opasne i štetne
Foto: Vijesti.ba
Američki State Department reagovao je na izjave predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika navodeći kako odbacuju njegove komentare kojima potkopava Ustavni sud Bosne i Hercegovine i prijeti otcjepljenjem RS-a.

- Član 3 Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH - navodi se u saopštenju.State Department podsjeća kako su Sjedinjene Američke Države ponosne što stoje uz narod BiH dok "grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu”.

- Separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu neodgovorne su, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama - naveli su iz State Departmenta.

Dodaje se kako su Sjedinjene Države bile i ostat će najsnažniji oslonac i partner BiH i njenom narodu.

- Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te da ćemo smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum - navodi State Department.

Predsjednik RS Milorad Dodik komentarisao je u četvrtak izmjene Krivičnog zakona RS-a, ali i najavio donošenje novog Zakona o imovini tog bh. entiteta te secesiju ukoliko se takvo nešto ne dozvoli.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo