3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

11.03.2023 / 15:43 SHOW - Američki glumac

Tom Hanks dobio Zlatnu malinu za ulogu u “Elvisu”

Tom Hanks dobio Zlatnu malinu za ulogu u “Elvisu”
Foto: Agencije

U filmu "Elvis" iz 2022. godine, Tom Hanks glumi bivšeg menadžera Elvisa Presleya - okrutnog i pokvarenog pukovnika Toma Parkera i prema rezultatima dodjele nagrade Maline za 2023. zaslužuje nagradu za najgoreg sporednog glumca i za najgoru filmsku kombinaciju.

Prije slavljenja najboljih filmova sezone na dodjeli Oscara u nedjelju, dodjela nagrada Malina u subotu je prozvala najgore.

Unatoč nasljeđu glumaca iz “Foresta Gumpa” Oscarom nagrađenih uloga, mnogi kritičari i fanovi kritizirali su Hanksovu izvedbu u “Elvisu”, naročito njegov naglasak. Maline su proglasile Hanksa najgorim sporednim glumcem i najgorom filmskom kombinacijom – glumca i njegovog “lica od lateksa” u filmu.

Pridružujući se Hanksu, biografska drama “Blonde” s Anom de Armas u ulozi holivudske ikone Marilyn Monroe osvojila je Maline za najgori film i za najgori scenarij. De Armas je, međutim, u utrci za najbolju glumicu za ulogu na nedjeljnoj dodjeli Oscara.

Malinu kući nose i Jared Leto, koji tumači Michaela Morbiusa, i Adria Arjona, koja tumači dr. Martine Bancroft, u filmu “Morbius”. Osvojili su nagradu za najgoreg glumca i najgoru sporednu žensku ulogu.

Nagrada iskupljenja, koja se dodjeljuje ranijim kandidatima i dobitnicima Malina za nove dobre uloge, ide Colinu Farrellu za film nominiran za Oscara “Duhovi otoka”. Farrell je 2004. nominiran za Malinu u kategoriji najgoreg glumca, za “Zimsku priču”.

Maline su same sebi dodijelile nagradu za najgoru glumicu nakon što su nominirale 12-godišnju glumicu Ryan Kieru Armstrong. Nakon optužbi za zlostavljanje Armstrong je uklonjena s glasačkog listića za Maline, prenosi Reuters.

Maline, koje se opisuju kao “ružni rođak Oscara”, započele su 1980. kao Zlatna malina, koju su osmislili diplomanti filmske škole UCLA i veterani filmske industrije John J.B. Wilson i Mo Murphy. Više od 1100 članova Malina iz Sjedinjenih Država i dvadesetak drugih zemalja glasa o nagradama, navodi se na web stranici nagrada.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo