10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

13.03.2023 / 12:17 Politika - Robert Golob

Slovenija ne želi biti prijateljska država BiH, već najveća saveznica

Slovenija ne želi biti prijateljska država BiH, već najveća saveznica
Foto: AA

Premijer Republike Slovenije Robert Golob poručio je da se jasno i iskreno promijenila atmosfera u Briselu kada je riječ o Bosni i Hercegovini te da je kandidatski status historijska šansa za BiH.

Premijer Golob doputovao je danas u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, a na platou ispred zgrade institucija BiH, uz vojne počasti, dočekala ga je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto

- Slovenija ne želi biti prijateljska država BiH, već najveća saveznica - istakao je.

Kazao je da Slovenija želi stabilnost u ovom djelu Evrope, zbog ekonomskih odnosa među državama, ali i zbog prošlosti.

Istakao je da se u Sloveniji dogodila važna promjena unutar države te da se intenzivirao princip solidarnosti među narodima i političke saradnje, jer se samo tako može doći do napretka.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je da BiH sa Slovenijom ima tradicionalno dobre odnose, posebno ekonomske te je zahvalila na svemu što čine za BiH u smislu euroatlantskih integracija.

- To je nešto što BiH znači, u formalno pravnom smislu smo bliže korak porodici EU. Mjesto BiH je u evropskoj porodici - kazala je Krišto.

Golob i Krišto su, između ostalog, razgovarali o kandidatskom statusu BiH, bilateralnim odnosima, mogućnostima unapređenja, kao i regionalnoj saradnji.

Nakon sastanka sa Krišto, Golob će se susresti s članovima Predsjedništva BiH kao i članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te će prošetati kroz stari dio Sarajeva.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo