18°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

13.03.2023 / 19:23 Crna hronika - Preminuo na KCUS-u

Safet Aljović je bio veliki čovjek, velikog srca

Safet Aljović je bio veliki čovjek, velikog srca
Foto: Vijesti.ba

Safet Aljović, vlasnik kultne sarajevske ćevabdžinice "Zmaj", preminuo je jutros u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Aljoviću je prije šest mjeseci dijagnosticirana teška bolest.

Nakon što je objavljeno da je na bolji svijet preselio Safet Aljović, oglasio se Muhamed Velić, a njegov status prenosimo u cijelosti:

- Od jutros sam zatečen i istinski tužan zbog vijesti koju je objavio jedan džematlija na našoj džematskoj grupi da je naš brat, ahbab i prijatelj, član našeg džematskog odbora - Safet Aljović, nakon višemjesečne borbe s teškom bolešću, preselio na bolji svijet.

Zaista je to bio veliki čovjek, velikog srca. Našoj džamiji i džematu mnogo je pomagao, a posebno u posljednja dva mjeseca dosta je toga uvakufio, našoj Zajednici, a povrh svega mnogo je sirotinje pomagao i onih koji su mu se obratili za pomoć. Radi se o armiji ljudi u potrebi. U posljednje vrijeme su ga bolest i kemoterapije dobro izmučile i oslabile, bio je baš slab, vidljivo slab, klanjao je na mojoj stolici iza minbera. Stalno mi je govorio da sve što treba za džamiju, on je tu.

Do posljednjeg nefesa. Sve sam se nadao da će liječenje dati efekta i da će ubrzo krenuti oporavak, ali Allahov je emer bio drukčiji. Često smo razgovarali, a volio je da mu pričam hadis u kojem se kaže kako uzvišeni Allah, kada hoće insana da iskuša bolešću, pošalje mu četiri meleka, jedan mu uzme apetit, drugi nur sa lica, treći snagu, a četvrti uzme njegove grijehe. Govorio bi da je baš tako osjećao kao u hadisu.

A onda, kada Allah odluči da mu vrati zdravlje, naredi onim melecima da mu vrate apetit, nur i snagu, samo meleku s grijesima ništa ne naređuje, već mu kaže da njegove grijehe, nakon mučenja s bolešću, odnese i baci u more, što on i uradi. Kada bi to naš dobri Safet slušao, plakao bi kao dijete. I ja s njim.

Njegova posljednja poruka, koju mi je poslao prije nekoliko dana, glasila je: “Hvala moj brate… Selam i volim te kao brata.”

Rahmetli Safet je bio vlasnik čuvene ćevabdžinice “Zmaj”. Ali, zapravo, on je bio naš dobri zmaj (od Bosne).

Allah mu lijepi džennet podario, a svima nama sabri džemil."



(Vijesti.ba)

Izdvajamo