-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

14.03.2023 / 11:20 Zanimljivosti - Bitne razlike

Cigarete, vejp, uređaji koji zagrijavaju duhan – znate li razlike između njih?

Cigarete, vejp, uređaji koji zagrijavaju duhan – znate li razlike između njih?
Foto: Pixabay

Niste sigurni koje su razlike između cigareta, elektronskih cigareta (vejp) i uređaja koji zagrijavaju duhan ili mislite da je sve to isto? 

U tom slučaju nastavite da čitate ovaj tekst.

Razlike i to veoma bitne postoje: u načinu upotrebe, obliku u kojem se nikotin isporučuje, i najvažnije – razlike u štetnosti po zdravlje onih koji ih konzumiraju.

Poznato je da pušači puše cigarete prije svega zbog nikotina, supstance koja se nalazi u biljci duhana i izaziva zavisnost. Kod tradicionalnih cigareta nikotin se oslobađa kada se duhan zapali. Međutim, ovaj način dolaska do nikotina je zapravo najopasniji jer sagorijevanjem duhana ne oslobađa se samo nikotin već i duhanski dim koji sadrži više od 6.000 materija od kojih su mnoge veoma štetne. Zbog toga se duhanski dim smatra glavnim uzročnikom bolesti koje povezujemo s pušenjem.

Zahvaljujući napretku u nauci i tehnologiji sada postoji manje štetan način da se dođe do nikotina iz duhana bez sagorijevanja. Naime, nikotin se iz duhana oslobađa na mnogo nižim temperaturama od tačke sagorijevanja, te sagorijevanje uopštenije potrebno da bi se do ove supstance došlo. Tako, uređaji zasnovani na ovoj tehnologiji zagrijavaju pravi duhan i njihovim korištenjem se oslobađa nikotin, ali ne i duhanski dim. Predvodnik ove kategorije bezdimnih alternativa koji je dostupan i na tržištu BIH je IQOS.

To je, dakle, uređaj koji zagrijava, a ne sagorijeva duhan, samim tim kada se koristi ne oslobađa duhanski dim, vatru ni pepeo. Pored toga što je dokazano manje štetna alternativa cigaretama za pušače, zbog toga što ne oslobađa duhanski dim ne smeta ni nepušačima jer ne dovodi do pasivnog pušenja. Nikako nije zanemarljiv ni higijenski benefit koji eliminacijom duhanskog dima ovaj uređaj donosi i korisnicima i ljudima u njihovoj okolini - nema više zadimljenih prostorija, te neugodnih mirisa duhanskog dima na odjeći, koži, kosi, rukama, namještaju, vozilu...

Iako ga mnogi poistovjećuju sa elektronskom cigaretom, IQOS spada u drugu kategoriju boljih alternativa pušenju cigareta - uređaje koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju pravi duhan, dok su elektronske cigarete koje zagrijavaju e-tečnost kategorija za sebe.

*Važno je naglasiti da iako jeste bolja opcija od nastavka pušenja cigareta, IQOS nije bez rizika po Vas i ljude u Vašoj okolini jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.

 

(Promo)

Izdvajamo