°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

14.03.2023 / 20:46 Politika - Mostar

Večernji: HDZ i Osmorka potpisuju sporazum o resorima u FBiH

Večernji: HDZ i Osmorka potpisuju sporazum o resorima u FBiH
Foto: Arhiv
Stranke okupljene oko probošnjačke "osmorke" ipak će ovoga tjedna, najvjerojatnije već sutra, finalizirati novi sporazum kojim bi se operativno usuglasila raspodjela pozicija unutar Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

- Kako se doznaje, ponajprije se to odnosi na raspodjelu pozicija u 16 federalnih resora te poziciju premijera, ali i u agencija, službi te federalnih uprava. Nit je tu povezanih pitanja koja se definiraju unutar političkog sporazuma na koja će se obvezati strane potpisnice. Poznato je od ranije kako će premijer Federacije BiH biti aktualni čelnik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, piše Večernji.

Kako ovaj list pišete, raspodjela dužnosti između hrvatskog i bošnjačkog bloka ostat će ista kao što je bila i u protekla dva mandata. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović inzistirao je na resoru energetike, rudarstva i industrije, koji je objektivno najsnažnije ministarstvo zbog portfelja kompanija kojima ravna, koje se, prije svega, vezuju uz proizvodnju električne energije, rudnike i namjensku industriju. No, ipak će HDZ-u BiH pripasti promet i veze jer su to ministarstvo "pikirali" iz dijela probošnjačkog bloka. Promet i veze je ministarstvo koje je zasigurno drugo po "snazi" te u svojoj nadležnosti ima cestogradnju, ponajprije autoceste, ali i telekom kompanije te poštanske operatore. HDZ-u BiH pripast će i resori financija, zatim pravosuđa, prostornog uređenja, kao i zdravstva te kulture. O dijelu imena koja bi se trebala naći na njihovu čelu se nagađa dok se njihovo imenovanje formalizira. Kako bi platili visoku cijenu ruku u federalnom Zastupničkom domu kao potporu za imenovanje nove Vlade, nezadovoljnicima - Stranki za BiH te NES-u pripast će praktički najznačajniji resori unutar bošnjačkog bloka. A riječ je upravo o Ministarstvu energetike, gdje se, nakon desetak godina, ponovno vraća SBiH. Istodobno, i resor poljoprivrede te branitelja otići će u ruke ovoga mini bloka unutar tzv. osmorke.

Preostalih pet ili šest stranaka - SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka... trebalo bi rasporediti preostalih sedam resora, bilo da je riječ o unutarnjim poslovima, zatim Ministarstvu rada i socijalne politike odnosno Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica. Tu su još Ministarstvo obrazovanja i znanosti, zatim Ministarstvo trgovine, Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta te Ministarstvo okoliša i turizma. Dogovor oko raspodjele ovih dužnosti bit će znak kako su se stranke, koje su najavile uspostavu nove Vlade Federacije BiH bez SDA odnosno DF-a, ipak odlučne stvari dovesti do kraja. Čak i unatoč tomu što im na tome putu stoji jedna važna zapreka, a ona se zove Refik Lendo, odnosno dopredsjednik Federacije BiH iz reda Bošnjaka.

Čović je danas u Posavini za RTV HercegBosne komentirao proces uspostave vlasti u Unsko-sanskom kantonu gdje će vlast u narednom periodu izgledno činiti SDA, DF, NES i Stranka za BiH.

"Ne znam šta se događa na nivou kantonima. Mi smo taktizirali kad je u pitanju Posavski kanton. Čim završimo Federaciju, mi ćemo završiti i Hercegovačko-neretvanski kanton i SBK. Bit će različitih kombinacija i do sada ih je bilo. Mene ne iznenađuju takve promjene. Vidjeli ste i u ZDK da je to bilo napregnuto, nešto lično je i u Sarajevu, Tuzli", kazao je Čović za RTV HB.

Smatra da je politički prihvatljivo da stranke zastupaju vlastite interese onako kako to njima najbolje odgovara te da to treba raditi i HDZ.

"Tako da što se tiče USK, ljudi traže svoj interes. Što se tiče Federacije, vjerujem da ćemo mi ovo naše partnerstvo u narednih nekoliko dana staviti na papir, da sve definiramo što se tiče resora i institucija i da ćemo rok koji je postavljen ispoštovati, a kako će to ići u narednih godinu dana, vidjet ćemo. Pratit ćemo", najavio je Čović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo