24°C
Mostar 26°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 23°C

15.03.2023 / 15:28 Ekonomija - Novi detalji

Kinezi preuzimaju energetski sektor FBiH: Obustavljena istraga propalog projekta u Zenici, pod lupom Tuzla i Kakanj

Kinezi preuzimaju energetski sektor FBiH: Obustavljena istraga propalog projekta u Zenici, pod lupom Tuzla i Kakanj
Foto: Vijesti.ba
Sve je već skuhano da Kinezi odsumporavaju i TE Kakanj ...

Iako je famozni projekat izgradnje Termoelektrane „Zenica“ težak 500 miliona KM, koji je ugovorom iz 2013. godine trebao uvesti kineske investitore u ovaj posao, već poodavno proglašen propalim, utvrđivanje krivične odgovornosti u ovom slučaju tek je nedavno okončano. I to nakon prebacivanja loptice između pojedinih policijskih agencija i tužilaštava. Ovo je, inače, trebala biti jedna od prvih kineskih investicija u BiH.

Kako navodi portal Fokus, krivični predmet u ovom slučaju formiran je još 2016. godine, a više od šest godina “putovao” je na relaciji MUP ZDK – Tužilaštvo ZDK – SIPA –Tužilaštvo BiH. Provjeravale su se eventualne nepravilnosti u radu KTG „Zenica“, inače preduzeća koje je za ovu namjenu formirano još 2009. godine, i to u većinskom vlasništvu (75 posto) KazTransGas (KTG) „Lugano“ Švicarska, kontroverznog biznismena Branka Montenegra, te Općine Zenica u vlasništvu od oko 25 posto.

U prebacivanju odgovornosti između pravosudnih i istražnih organa, nađeno je “solomonsko” rješenje da nema krivične odgovornosti za projekat izgradnje Termoelektrane „Zenica“ u režiji KTG „Lugano“ Branka Montenegra koji je s kineskom državnom kompanijom SEPCO III potpisan 2013. godine, propao je još davno. O šteti koju je pretrpjela lokalna zajednica za sada niko otvoreno ne govori.

Inače, kineska kompanija SEPCO III u svijetu je izgradila više vrsta energetskih objekata ukupne snage 294.000 MW, a trenutno realizira 16 projekata. Kinezi su tada projektu u Zenici pristupili s posebnom pažnjom, s obzirom da su tada na ovaj način prvi put pokušali ući na evropsko tržište na kojem nisu bili prisutni. No već tada je bilo poznato da, kada je riječ o samom portfoliju kompanije SEPCO III, on i nije baš bez ozbiljnih mrlja. Tako je navedena kineska kompanija učestvovala u izgradnji nuklearnog reaktora Fukušima u Japanu, koji je nakon zemljotresa i cunamija izazvao ekološku katastrofu u martu 2011. u toj zemlji.

Također, Nigerija je 2002. povjerila izgradnju Termoelektrane „Olorunsogo“ kineskoj kompaniji SEPCO III. Nakon pet godina termoelektrana snage 300 MW je puštena u rad, ali je već u prve dvije godine rada otkazalo šest od osam instaliranih turbina usljed nedostatka rezervnih dijelova i dokumentacije. SEPCO III je bio i izvođač radova na izgradnji termoelektrane u indijskom gradu Korba, u kojem je 2009. godine poginuo 41 radnik kad se tokom izgradnje srušio dimnjak.

Kako god, od kineskog projekta u Zenici nema ništa, ali ni od istrage i odgovornosti.

Međutim, daleko od toga da su Kinezi odustali od Bosne I Hercegovine I energetskog sektora. Naprotiv, kineske kompanije i moćni politički lobiji u Federaciji BiH koji stoje iza njih, pripremaju oživljavanje zamrlog projekta izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla.

U međuvremenu, dok čekaju na “oživljavanje” tog projekta, kineske firme se bave drugim projektima u elektroenergetskom sektoru kao što je odsumporavanje u TE Tuzla a, prema našem izvoru, sve je već skuhano da Kinezi odsumporavaju i TE Kakanj.

Samo ova dva posla teška su blizu 200 miliona konvertibilnih maraka i tu treba tražiti razloge zašto su kineske kompanije omiljeni partneri u Elektroprivredi BiH. Tu i, naravno, u moćnim političkim lobijima koji stoji iza njih.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo