8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

16.03.2023 / 10:20 Muzika i Film - O svojim ulogama

Reeves: Akcioni filmovi su skoro kao klasični balet

Reeves: Akcioni filmovi su skoro kao klasični balet
Keanu Reeves / Vijesti.ba
Prije svjetske premijere četvrtog nastavka serijala "John Wick", glumac Keanu Reeves govorio je u izjavi za France Presse u Parizu o svojoj ljubavi prema akcionim filmovima, koje smatra gotovo kao klasični balet.

“Volim dobre akcione filmove”, rekao je Reeves i dodao da je uloga Johna Wicka jedna od njegovih značajnijih uloga u karijeri.

Glumac s dugom kosom, vitkom linijom i u besprijekornom crnom odijelu, rekao je da je ta uloga i uloga Nea u naučno-fantastičnom filmu “Matrix” obilježila njegovu karijeru. Reeves je u ulozi Nea imao 35 godina, ali je zapažen mlađi u ostvarenju “Moj privatni Idaho” sa Riverom Phoenixom i kasnije u akcionom filmu “Brzina”.

“U mojoj mladosti, uloga u ‘Matrixu’ je bila divno iskustvo, ono koje mijenja život. ‘John Wick’ je također divno iskustvo u mojim kasnim pedesetim godinama”, rekao je Reeves i dodao da pored uspjeha Marvelovih superheroja i dalje želi vjerovati da se mogu snimati akcioni filmovi “stare škole”.

Reeves je dodao da “John Wick”, priča o udovcu koji izlazi na svjetlost da bi osvetio smrt svog psa, ima mračniji utjecaj.

“Koristila se digitalna tehnologija, ali vjerujem da više volimo prave pokrete tijela koji su gotovo kao balet. Moram da treniram mjesecima prije snimanja. Potrebni su timovi za razne vratolomije i reditelj koji ima viziju da kreira imidž, dizajn, muziku i kostime”, rekao je čuveni glumac.

Reeves je za četvrti nastavak filma boravio u Parizu gdje je bio prije 35 godina za film “Opasne veze” Stephena Frearsa.  U filmu “John Wick” obilazi Pariz, gdje se snimaju scene na Trokaderou ili Monmartru, što je Reeves ocijenio kao “veoma specifično iskustvo”. Na pitanje France Pressea da li razmišlja o godinama kada više neće moći da snima akcione filmove, Reeves je odgovorio da se tim godinama približava.

“Da li ću tada stići do neke granice. Ne znam”, dodao je šaljivo glumac.

Keanu Reeves proslavio se u trilogiji filmova “Matrix”. Igrao je u ostvarenjima “Brzina”, “Dar”, “Đavolji advokat”, “Moj privatni Idaho”, “Mali buda” i “Drakula”.

Njegovo ime na starom havajskom jeziku znači “vetar koji puše s planine”.


(Vijesti.ba / BETA)

Izdvajamo