11°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

16.03.2023 / 21:23 Politika - O Dodikovim prijetnjama

Zvizdić: Najbolji odgovor je - NATO trupe u Brčkom

Zvizdić: Najbolji odgovor je - NATO trupe u Brčkom
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas nakon sastanka koalicionih partnera da bi nametanje odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita o Zakonu o imovini na državnom nivou automatski značilo secesiju, odnosno da bi on istu noć pokrenuo postupak u tom smjeru.

Na to je reagovao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (NiP). On je podsjetio da ovo nije prvi put da Dodik prijeti secesijom.

- Ovaj put zbog državne imovine koja mu treba, između ostalog i kao kolateral za nove kredite(a planirano je kreditno zaduženje od milijarde KM!) bez kojih bh entitet RS ne može ekonomski funkcionisati. Pa da ponovimo lekcije. Entitet RS nije država nego teritorijalna jedinica u sastavu BiH. To je jasno kazano u odluci US BIH kojim je zabranjeno korištenje sintagme “zajedničke institucije”.

Titular državne imovine je država BiH i tako će i ostati. Entiteti/kantoni/gradovi/općine mogu putem državnog Zakona o državnoj imovini ili odlukom PS BIH dobiti na korištenje državnu imovinu, ali bez prava grunta. I da, jedan od najboljih odgovora na prijetnju secesijom (pored niza drugih, institucionalnih i u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom) jeste raspoređivanje EUFOR-ovih ili NATO vojnika u Brčko Distrikt. To bi bio momenat buđenja iz pustoga sna o nezavisnosti bh entiteta RS.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo