18°C
Mostar 19°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 17°C

16.03.2023 / 22:11 Rat u Ukrajini - Turska

Orban i Erdoan razgovarali u Ankari: Ulazak u rat nije opcija

Orban i Erdoan razgovarali u Ankari: Ulazak u rat nije opcija
Foto: Agencije

Razgovori između premijera Mađarske Viktora Orbana i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana u Ankari bili su fokusirani na rat u Ukrajini i pitanja energetske bezbednosti, saopštio je danas portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši, prenijela je agencija MTI.

On je naveo rekao da je Mađarskoj i Turskoj, kao susjedima Ukrajine, u interesu da se „pravedan mir“ postigne diplomatskim putem što je prije moguće.

„Mora se izbeći ulazak u rat i njegova eskalacija“, navodi se u saopštenju dvojice lidera.

Predsjednik Erdoaan je zahvalio Mađarskoj na solidarnosti koju je pokazala nakon zemljotresa u Turskoj i na „ogromnoj pomoći“, posebno na „herojskim“ naporima mađarskih timova za traganje i spasavanje.

Orban je zatražio od Erdoana da osigura da Turska i dalje bude pouzdan partner u isporuci prirodnog gasa sa istoka, što je ključno za energetsku bezbjednost Mađarske.

Kako je izvijestila turska agencija Anadolija, Orban je prisustvovao vanrednom samitu lidera Organizacije turkijskih država u Ankari. Tokom samita na temu "Upravljanje vanrednim situacijama i humanitarna pomoć", učesnici su razgovarali o multilateralnoj saradnji i mehanizmima koordinacije u borbi protiv katastrofa i održali konsultacije o aktuelnim izazovima u regionu.

Organizacija turkijskih država, koja se ranije zvala Turkijsko veće, međunarodna je organizacija koja se sastoji od nezavisnih turkijskih zemalja koje zajedno rade na jačanju međusobnih odnosa.

Njene članice su Turska, Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan, dok Mađarska, Turkmenistan i Turska Republika Severni Kipar imaju status posmatrača.

(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo