8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

17.03.2023 / 20:11 BiH - Nouakchott

OIC usvojio rezoluciju o BiH: Osuđen secesionizam

OIC usvojio rezoluciju o BiH: Osuđen secesionizam
U glavnom gradu Islamske Republike Mauritanije Nouakchottu, 16. i 17. marta održano je 49.  redovno zasjedanje Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC).

Skup kojem su prisustvovali ministri vanjskih poslova i predstavnici 57 zemalja članica, zemalja posmatrača i partnerskih organizacija, održan je pod motom "Umjerenost: ključ sigurnosti i stabilnosti".

Bosnu i Hercegovinu, koja ima status posmatrača u ovoj organizaciji, predstavljao je ambasador Muhamed Jusić, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u OIC-u.

Na zasjedanju je na prijedlog Republike Turske jednoglasno usvojena i rezolucija o stanju u Bosni i Hercegovini.

U rezoluciji se, između ostalog, naglašava podrška provedbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini sa aneksima, kao i relevantnim odlukama Vijeća za provedbu mira (PIC). Također se potvrđuje trajna podrška država članica OIC-a očuvanju jedinstva, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i međunarodnog identiteta Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao potpuno funkcionalne i samoodržive države, sposobne da izvršava svoje ovlasti i ispunjava svoje međunarodne obaveze, sa svojom multietničkom, multikulturalnom i multireligijskom strukturom.

Rezolucija prepoznaje značaj tranzicije Bosne i Hercegovine u funkcionalnu, reformama orijentisanu, modernu demokratsku evropsku državu i ohrabruje evropsku i evroatlantsku orijentaciju BiH. Također se napominje važnost poštivanja i provođenja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ustavnih i zakonskih odredbi, zajednički utvrđenih vanjskopolitičkih ciljeva, kao i svih međunarodnih i domaćih sudskih presuda, naglašavajući, u ovom smislu, potrebu za sveobuhvatnim reformskim procesom koji ima za cilj jačanje funkcionalnosti državnih institucija, podsjećajući da reformski procesi zavise od građana i političkih lidera Bosne i Hercegovine.

Članice OIC-a ovim dokumentom ističu hitnost provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i standarda razvijenih demokratija, izražavaju svoju podršku aktivnostima na izmjenama Izbornog zakona koje će svim građanima Bosne i Hercegovine omogućiti jednaka prava u izbornom procesu na cijeloj teritoriji države.

Sve članice OIC-a, njih 57, osuđuju i odbacuju sve zaključke, izjave i aktivnosti predstavnika nižih nivoa vlasti, kojima se potkopavaju nadležnosti države Bosne i Hercegovine, te poziva na secesionizam i stvaranje novih teritorijalnih jedinica, čime se krši Opći okvirni sporazum za mir i Ustav Bosne i Hercegovine, ali i ugrožava mir i sigurnost, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

Nadalje, osuđuje se svako širenje vjerske i nacionalne mržnje, posebno u mjestima gdje su počinjeni teški ratni zločini i genocid, te veličanje, odlikovanje i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona, i posebno osuđuje širenje islamofobije prema bosanskim muslimanima - Bošnjacima, kao autohtonom evropskom narodu, a koja je potvrđena u godišnjim izvještajima OIC o islamofobiji.

Rezolucijom se poziva islamski svijet da kroz ekonomske, obrazovne i humanitarne projekte nastavi podržavati preživjele žrtve genocida u Srebrenici i Memorijalni centar u Potočarima, te da se pridruži porodicama žrtava u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula kao Dana žalosti, u skladu sa Rezolucijom usvojenom na 39. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova održanoj u Astani, Republika Kazahstan, 30. juna 2011. godine.

U rezoluciji se još pozivaju  članice OIC-a da uspostave snažniju saradnju sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, kao najstarijom organizovanom autohtonom zajednicom muslimana u modernoj evropskoj povijesti, a koja predstavlja jedinstvenu zajednicu muslimana u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj Sloveniji, Srbiji i muslimana Bošnjaka izvan domovinskih zemalja i drugih muslimana koji je prihvataju kao svoju.


Ambasador Muhamed Jusić

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri OIC i ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji, Omanu i Jemenu Muhamed Jusić koji je predstavljao našu zemlju na ovoj konferenciji izjavio je kako je OIC, kao druga najveća međunarodna organizacija nakon Ujedinjenih nacija, s 57 članica, još jednom čvrsto stala uz Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet i ohrabrila evropsku i evroatlantsku orijentaciju Bosne i Hercegovine.

Poruke Rezolucije su jako značajne za Bosnu i Hercegovinu i još jednom ukazuju na jasan stav međunarodne zajednice o procesima i svemu što se u i oko Bosne i Hercegovine dešava. Značajno je držati međunarodnu pažnju, naročito prijateljskih zemalja, nad Bosnom i Hercegovinom, s obzirom na sve izazove s kojima se susreće.

Također je izrazio zahvalnost svim članicama na razumijevanju i podršci, a posebno Republici Turskoj, koja je predlagač rezolucije i koja predstavlja OIC u UO Vijeća za provedbu mira.

Integralni tekst usvojene rezolucije dostupan je OVDJE.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo