0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

18.03.2023 / 08:45 Svijet - Otkriće magazina Politico

Peking Rusiji slao jurišne puške i drugu opremu

Peking Rusiji slao jurišne puške i drugu opremu
Foto: Vijesti.ba
POLITICO je došao u posjed dokumenata koji prvi puta dokazuju da je Peking Rusiji slao oružje i vojnu opremu.

Kineske tvrtke, uključujući i jednu izravno povezanu s vladom u Pekingu, poslale su ruskim subjektima 1000 jurišnih pušaka, dijelove dronova i više od 12 tona pancirki, pokazuju trgovinski i carinski podaci do kojih je došao POLITICO, a koje im je dostavio ImportGenius, agregator carinskih podataka.

Pošiljke su se odvijale između lipnja i prosinca 2022, pokazuju navedeni podaci, prenosi N1.

Tako je China North Industries Group Corporation Limited, jedna od najvećih tvrki koja se bavi proizvodnjom vojne opreme, a koja je u državnom vlasništvu, poslala u lipnju 2022. puške ruskoj tvrtki Tekhkrim. Ta tvrtka, pak, posluje s ruskom državom i vojskom. CQ-A puške, koje su bile dio paketa, izrađene su po uzoru na američke jurišne puške M16, a u ovom slučaju registrirane su kao “civilne lovačke puške”.

Podaci nadalje pokazuju kako je vojna oprema u Rusiju dostavljena preko Turske, krajem 2022.

Riječ je o prvoj takvoj potvrdi da Kina šalje puške i vojnu opremu ruskim tvrtkama, kao i da se bespilotne letjelice i dijelovi bespilotnih letjelica i dalje šalju Moskvi, usprkos obećanjima kineskih tvrtki da će obustaviti poslovanje u Rusiji i Ukrajini.

Stručnjaci za Politico objašnjavaju da je izuzetno teško otkriti da li se predmeti tj.tehnologija, dostavljena iz Kine ruskim kupcima, planira koristiti u vojne svrhe, tj. u ratu s Ukrajinom.

Peking i dalje negira da podržava Rusiji u Ukrajini, kao i da opskrbljuje njihovu vojsku tehnologijom ili oružjem.

Valja podsjetiti da je Kina nedavno predstavila mirovni prijedlog u 12 točaka za rat u Ukrajini, koga su zapadni čelnici kritizirali zbog dvosmislenosti i nedostatka detalja o potrebi povlačenja ruskih trupa. Kremlj je danas objavio i kako će kineski predsjednik Xi Jinping boraviti u državnom posjetu Rusiji od 20. do 22. ožujka na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, a fokus će biti, kako kažu, na daljnjem razvijanju partnerskih odnosa između dviju država.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo