8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

18.03.2023 / 20:22 Svijet - EMSC

Zemljotres magnitude 6,9 stepeni pogodio Ekvador, ima mrtvih

Zemljotres magnitude 6,9 stepeni pogodio Ekvador, ima mrtvih
Foto: Twitter

Zemljotres magnitude 6,9 stepeni po Richteru pogodio je obalu Ekvadora, saopćio je Evropsko-Mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Zemljotres je bio na dubini od 10 kilometara, navodi se u izvještaju.

Najmanje četiri osobe su smrtno stradala, oštećene su zgrade, a uspaničeni stanovnici izašli su na ulice.

Potres je pogodio obalno područje Guayas, a epicentar je bio oko 80 kilometara južno od Guayaquila, grada u kojem živi više od tri miliona ljudi. Na Twitteru se pojavila snimka trenutka potresa nastala u gradu, piše Index.

Predsjednik Guillermo Lasso na Twitteru se obratio građanima te ih pozvao da ostanu mirni i pribrani.

Među poginulima je i putnik koji je zapeo u automobilu na koji se srušila kuća. U Guayaquilu, koji se nalazi oko 270 kilometara jugozapadno od glavnog gada Quita, vlasti su prijavile pukotine na zgradama i kućama te urušavanje zidova. Naređeno je zatvaranje tri tunela.

Na društvenim mrežama šire se snimke ljudi koji su izašli na ulice Guayaquila i obližnjih mjesta. Potres se osjetio i u Peruu.

Na Twitteru se pojavila snimka koja prikazuje troje voditelja koji su pobjegli iz studija kad se stol za kojim su sjedili počeo tresiti od potresa. U početku su pokušali umanjiti važnost potresa te ga opisati kao slabiji, ali jedan od voditelja je vrlo brzo ustao i istrčao iz kadra. Drugi voditelj je najavio pauzu za reklame, dok je drugi ponavljao: "O moj bože, o moj bože".

Nije objavljeno upozorenje za cunami.

 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo