0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

18.03.2023 / 23:50 BiH - Napad u Banjaluci

Reakcije: Vlasti moraju krivično goniti počinioce

Reakcije: Vlasti moraju krivično goniti počinioce
Foto: Vijesti.ba

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini i Misija OSCE-a osudili su večerašnji napad huligana na aktiviste "BH Parade ponosa" u Banjaluci poručivši da se moraju identifikovati počinioci.

“Osuđujemo nasilni napad na večeras mirne aktiviste u Banja Luci. Vlasti moraju identifikovati i krivično goniti one koji su počinili ovaj gnusni čin”, naveli su na Twitteru uz podjelu objave Misije OSCE-a odakle su uputili oštru poruku:

“OSCE BiH najoštrije osuđuje večeras nasilni napad na novinare i aktiviste u Banjaluci. Svaki pojedinac ima pravo da živi slobodno i sigurno bez straha od nasilja ili diskriminacije”.

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) reagovao je povodom napada.

"OHR najstrožije osuđuje napad na aktiviste i novinare u Banjoj Luci", naveli su iz OHR-a.

"Vlasti trebaju sprovesti brzu istragu i pred lice pravde privesti sve koji su odgovorni za nasilni napad. Vlasti RS trebaju voditi jednaku brigu o svim svojim građanima", poručili su iz OHR-a.

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly rekao je da su ga večerašnji napadi u Banjoj Luci šokirali.

"Večerašnji šokantni napadi na aktiviste civilnog društva u Banja Luci naglašavaju stvarni uticaj govora ispunjenog mržnjom. Takvo nasilje je neprihvatljivo. Lokalne vlasti moraju ispuniti svoje obaveze, hitno istražiti i popratiti brzim djelovanjem kako bi počinioce izveli pred lice pravde", kazao je Reilly.

Delegacija EU u BiH također je najoštrije osudila nasilje huligana.

"Najoštrije osuđujemo večerašnje nasilje u Banjoj Luci. Riječi imaju posljedice. Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovito mete verbalnih napada političara iz RS-a, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi", navedeno je u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a osudio je večerašnji napad u Banjaluci.

Mijatović je poručio da zabrana bilo čije slobode nije ništa drugo nego fašizam.

“Odluka vlasti u Banjaluci i Republici Srpskoj da zabrane šetnju LGBT aktivista predstavlja direktno kršenje elementarnih ljudskih prava. Napad huligana večeras u Banjaluci je posljedica nakaradnih stavova vlastodržaca. Najoštrije osuđujem napad i tražim od MUP-a RS da se počionioci otkriju i uhapse”, naveo je Mijatović, a iznad fotografije u opisu objave na Facebooku je napisao da “nisu problem LGBT aktivisti, već pe*eri na vlasti”.

Povodom večerašnjeg nasilnog napada na pripadnike LGBT populacije u kojem ima i povrijeđenih oglasila se Naša stranka.

„Najoštrije osuđujemo nasilnički primitivizam. Pozivamo organe pravosuđa i policiju da što hitnije reaguju. Također, pozivamo sve političare da osude nasilje jer je, nesumnjivo, i njihova retorika doprinijela da do nasilja dođe.

Pripadnici LGBT populacije moraju dobiti mogućnost da slobodno ispoljavaju svoj identitet i da ga manifestiraju kroz kulturne i druge događaje. Nasilnicima mora biti oduzeta mogućnost da nad njima i nad bilo kim drugim ispoljavaju nasilje."

Podsjetimo, u večernjim satima u Banjaluci je došlo do napada na aktiviste “BH Parade ponosa” u kojem su povrijeđene tri osobe. Napad se desio nakon što je danas njihov skup zabranjen i nije održan.


(Vijesti.ba) 

 

Izdvajamo