7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

19.03.2023 / 12:55 BiH - Saopćenje

BH novinari: Hitno istražiti nasilje u Banjaluci

BH novinari: Hitno istražiti nasilje u Banjaluci
Foto: arhiv

Upravni odbor (UO) udruženja BH novinari (BHN) očekuje od policije zakonito postupanje u sprovođenju hitne istrage nasilja, otkrivanje počinilaca i njihovo kažnjavanje, a nakon sinoćnjeg incidenta tokom kojeg su u Banjaluci napadnuti novinari i aktivisti.

UO BH novinari, kako se navodi u saopštenju, smatra odgovornim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanovukovića za sinoćnje napade huligana na novinare i aktiviste civilnog društva u najvećem gradu Srpske.

"Ova dvojica nositelja najviših funkcija su javnim suprotstavljanjem aktivnostima LGBTQ zajednice u Banjaluci, te huškačkom retorikom i kršeći pravo na slobodu okupljanja i djelovanja, direktno uticali na širenje mržnje prema LGBTQ zajednici, kao i nasilničkom ponašanju prema novinarima i aktivistima", naveli su iz UO BH novinara.

Kako su dodali, zajedno sa Dodikom i Stanivukovićem, odgovornost snosi i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske jer su dozvolili da grupa nasilnika preuzme kontrolu nad sigurnošću grada i fizički napadne novinarke Vanju Stokić i Melani Isović, fotoreportera Ajdina Kambera, kao i pripadnike LGBTQ zajednice i druge aktiviste, okupljene u kancelariji Transparency Internationala u Banjaluci.

UO BHN ocjenjuje da je nasilje nad novinarima i aktivistima u Banjaluci politički generisano i istitucionalno podsticano, kako bi se pred građanima i javnošću kriminalizovali novinari, aktivisti i drugi branioci ljudskih prava, te predstavili kao "neprijatelji" Republike Srpske, društvenih i religijskih vrijednosti RS.

Takvim postupanjem, kako se navodi, političari na vlasti i njima odane institucije, osim što brutalno krše temeljna ljudska prava, žele takođe stvoriti atmosferu opravdanosti najavljenih restrikcija slobode medija i slobode govora kroz kriminalizaciju klevete.

"Upravni odbor BHN zahtijeva od MUP-a RS javno očitovanje o neefikasnom postupanju u zaštiti sigurnosti novinara i svih drugih aktivista, čija su prava i fizička sigurnost sinoć prekršeni na najgrubli način", dodaje se u saopštenju.

BH novinari dodaju da daju punu podršku novinarkama Vanji Stokić i Melani Isović i fotoreporteru Ajdinu Kamberu, dok sa pravnim timom Linije za pomoć novinarima preduzimaju potrebne mjere pravne i druge zaštite prava na slobodan i siguran rad svih novinara i novinarki u Banjaluci.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo