3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

19.03.2023 / 19:23 Rat u Ukrajini - Po nalogu ICC-a

Njemačka će uhapsiti Putina ako kroči na njeno tlo

Njemačka će uhapsiti Putina ako kroči na njeno tlo
Foto: Agencije

Ministar pravosuđa Njemačke Marko Bušman izjavio je da će izvršiti nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina ako kroči na njemačko tlo.

"Očekujem da će se Međunarodni krivični sud u Hagu brzo obratiti Interpolu kao i državama ugovornicama i zatražiti od njih provedbu tog naloga", rekao je Bušman.

On je pojasnio da bi Njemačka tada bila obvezna lišiti slobode Putina ako uđe na njemački teritorij i predati ga Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Hagu.

Jučer je njemački kancelar Olaf Šholc tokom posjete Japanu pozdravio potjernicu ICC-a protiv Putina, rekavši da nitko nije iznad zakona.

U petak je ICC izdao naloge za hapšenje Putina i njegove predstavnice za prava djece.

"Danas, 17. marta 2023., Predraspravno vijeće II Međunarodnog krivičnog suda izdalo je naloge za hapšenje protiv dvije osobe u vezi sa situacijom u Ukrajini, gospodina Vladimira Vladimiroviča Putina i gospođe Marije Aleksejevne Lvove-Belove", naveo je ICC.

ICC optužuje Putina da je odgovoran za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva (djece) i protupravnog premještanja stanovništva (djece) iz Ukrajine u Rusku Federaciju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo