4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

20.03.2023 / 11:03 Svijet - Annalena Baerbock

Njemačka predlaže zajednička evropska pravila o izvozu oružja

Njemačka predlaže zajednička evropska pravila o izvozu oružja
Annalena Baerbock / Vijesti.ba
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je da postoji potreba za zajedničkim evropskim pravilima o izvozu oružja i vojne opreme.

"Ako najoštrije osuđujemo bombardovanje civilnog stanovništva, u isto vrijeme ne možemo im izvoziti municiju. Dakle, potrebna su nam zajednička evropska pravila o tome gdje se može izvoziti", rekla je Baerbock za njemački list "Welt".

Naglasila je da u prošlosti političari, ali i društvo nisu dovoljno vodili računa o tome šta zapravo znači odbrana, jer se vjerovalo da će Evropa uvijek živjeti u miru.

"Iako smo već dugo u bliskoj saradnji po pitanjima sigurnosti i odbrane u NATO-u i Evropskoj uniji, ruski rat nam je pokazao da oružje i oprema nisu automatski kompatibilni u evropskim državama. Zato sada radimo na strategiji kako da bliže sarađujemo sa našim partnerima u oblasti naoružanja. Ovo također znači da nam je potreban zajednički pristup kod izvoza", kazala je Baerbock.

Također je skrenula pažnju na ljude koji su stradali u mediteranskim vodama u pokušaju da emigriraju u Evropu.

"Smrtni slučajevi na Mediteranu su otvorene rane Evrope jer nismo uspjeli postići zajedničku migracijsku i izbjegličku politiku. Moramo i nastavit ćemo naporno raditi na zajedničkoj poziciji, koliko god bilo teško", rekla je šefica njemačke diplomatije.

Ministrica Baerbock se također dotakla i pitanja Kine.

"Razvijamo strategije o tome kako možemo pomoći zemljama u Evropi da se oslobode ovisnosti o Kini", rekla je Baerbock te dodala:

"Ne mislimo da mi iz Njemačke možemo riješiti sve svjetske probleme. Dugi niz godina mi Evropljani smo vjerovali u takozvani savršen svijet u kojem problemi u drugim dijelovima svijeta nisu na nas utjecali."

Baerbock je kazala da Kina strateški koristi praznine koje je ostavila Evropa kako bi proširila vlastiti utjecaj stvaranjem ekonomskih ovisnosti, te da je projekat "Novog puta svile" jedan od primjera.

Dodala je kako nisu uložili dovoljno napora da se tome suprotstave.

"U sistemskom nadmetanju s Kinom, Evropa mora postati geopolitički aktivnija. Ne možemo blokirati geostrateške investicije Kine, ali možemo dati bolje ponude državama, odnosno možemo sklapati sporazume o pravednoj trgovini gdje se sirovine ne samo izvlače, već se dio proizvodnje generiše u tim državama, kreirajući time nova radna mjesta i rast."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo