8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

20.03.2023 / 11:29 Svijet - Jasne upute

Zaposlenici Kremlja dobili rok mjesec dana da zamijene iPhone drugim telefonom

Zaposlenici Kremlja dobili rok mjesec dana da zamijene iPhone drugim telefonom
Foto: Vijesti.ba
Zaposlenici administracije ruskog predsjednika dobili su upute da do kraja mjeseca marta zamijene iPhone pametnim telefonima drugih marki i s drugim operativnim sistemom.

Prema izvorima novinske kuće, zahtjev upućen zaposlenicima da zamijene iPhone povezan je sa sigurnosnim problemima. Kremlj vjeruje da su ti uređaji podložniji hakovanju i špijunaži zapadnih stručnjaka u usporedbi s drugim pametnim telefonima, javlja Ukrajinska pravda.

Zaposlenicima Putinove administracije savjetovano je da kupuju telefone s Android operativnim sistemom, njegovim kineskim pandanima ili Aurora OS (ruski operativni sistem za pametne telefone temeljen na Linuxu).

Aurora OS je razvijen od strane ruske kompanije Open Mobile Platform, podružnice Rostelecom-a.

Izvori novinske kuće kažu da će možda Kremlj čak kupiti nove "sigurne" telefone za svoje zaposlenike kako bi lakše napustili američku tehnologiju.

Ovo nije prvi put da federalne vlasti daju preporuke dužnosnicima za korištenje njihovih uređaja ili tehnologija. U ljeto 2022. ruskim je dužnosnicima savjetovano da prestanu koristiti Zoom u korist domaćeg Trueconfa.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo