8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

20.03.2023 / 15:30 Politika - Sarajevo

Prva redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH zakazana za 30. mart

Prva redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH zakazana za 30. mart
Foto: Arhiv

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović zakazao je za 30. mart prvu redovnu sjednicu tog doma na čijem predloženom dnevnom redu se nalazi Nacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba s invaliditetom.

Ukoliko ga prihvati Dom naroda, ovaj Nacrt bit će upućen u javnu raspravu s obzirom na to da ga je ranije odobrio Predstavnički dom.

Zaduženje kod Evropske banke

Zakonsko rješenje prvi put donosi definiciju invaliditeta i osobe s invaliditetom, praveći razliku između invaliditeta i posljedica prirodnoga procesa starenja.

Navedeni Nacrt zakona predložila je Vlada Federacije BiH, kako bi se konačno riješili problemi s kojima se susreću osobe s invaliditetom u Federaciji BiH.

Delegati bi se na sjednici trebali izjasniti o prihvatanju zaduženja kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju dva projekta s ciljem unapređenja javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo “Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica” i “Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility”.

Izbor predsjednika i potpredsjednika

Osim navedenih tačaka na predloženom dnevnom redu prve sjednice novog saziva Doma naroda nalazi se Prijedlog odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Doma naroda, kao i nekoliko informacija o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju vjetroelektrana Tušnica Privrednog društva Winter Wind d.o.o. Tomislavgrad, Široka Draga privrednog društva „Imres“, d.o.o. Livno i Dževa privrednog društva „Vjetroelektrane“, d.o.o. Glamoč.

Također, Dom naroda razmatrat će Informaciju o primjeni postojeće Srednjoročne strategije poljoprivrednog sektora u FBiH u 2023. godini do usvajanja nove Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021-2027., te Informaciju o statusu Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo