10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

20.03.2023 / 20:25 Svijet - Pariz

Izglasano 'tijesno' povjerenje Makronovoj vladi

Izglasano 'tijesno' povjerenje Makronovoj vladi
Foto: Vijesti.ba

Administraciji francuskog predsjednika Emanuela Makrona izglasano je povjerenje u Donjem domu parlamenta.

Vlada se danas suočava sa dva glasanja o nepovjerenju u Nacionalnoj skupštini nakon što je pomoću kontroverznog člana Ustava "obišla" Donji dom parlamenta i usvojila reformu penzijskog sistema.

Oko 278 poslanika glasalo je za podršku prvoj inicijativi za nepovjerenje Vladi i nedostajalo im je samo devet glasova.

Analitičari navode da ishod glasanja predstavlja olakšanje za Makrona jer bi, da mu je izglasano nepovjerenje to dovelo do pada vlasti i ukidanja nacrta zakona prema kojem bi bila podignuta starosna granica za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Neposredno nakon objave rezultata glasanja, poslanici iz stranke krajnje ljevice Neporažena Francuska uzviknuli su "ostavka" prema premijeru Elizabet Born i podigli su transparente sa sloganom "Vidimo se na ulicama".

Druga inicijativa za glasanje nepovjerenja Vladi podnijela je stranka krajnje desnice Nacionalni pokret i analitičari ističu da neće biti usvojena jer su druge opozicione partije najavile da je neće podržati.

Nakon usvajanja spornog nacrta zakona u Francuskoj je došlo do nasilnih nemira i sindikati su najavili jačanje štrajkova.

Prema posljednjim rezultatima anketa agencije "Elbae", dvije trećine Francuza podržava pad vlasti.

Rezultati drugih anketa ukazuju i na to da je Makronova popularnost na najnižem nivoou od 2018/2019. godine kada su bili aktuelni protesti "Žutih prsluka" zbog povećanja poreza na gorivo.

Štrajkovi u rafinerijama širom Francuske ušli su u 13. dan. Najveći sindikati u Francuskoj najavili su novi, deveti po redu štrajk i proteste u četvrtak 23. marta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo