0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

21.03.2023 / 15:05 KORONAVIRUS - Covid-19

Kinezi objavili pa odmah sakrili ključne podatke o početku pandemije

Kinezi objavili pa odmah sakrili ključne podatke o početku pandemije
Foto: Arhiv
Podaci iz ranih dana pandemije covida-19 koje su kineski znanstvenici nakratko objavili u svjetsku bazu podataka, daju ključne dokaze o porijeklu pandemije, ...

... uključujući i one s tržnice životinja u kineskom gradu Wuhanu, objavili su znanstvenici.

Virus je prvi put identificiran u Wuhanu u prosincu 2019., a mnogi su sumnjali da je stigao s tržnice životinja Haunan prije no što se proširio svijetom i ubio gotovo 7 milijuna ljudi, piše u utorak Reuters.

Znanstvenici su u ponedjeljak preliminarno objavili izvješće koje se temelji na njihovoj interpretaciji podataka, nakon što su prošli tjedan procurile informacije u medijima te su održali sastanak sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja je pozvala Kinu da objavi više informacija.

Podaci Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) više nisu dostupni u GISAID bazi podataka gdje su ih znanstvenici pronašli.

Ti podaci sadržavali su nove sekvence virusa SARS-CoV-2 i dodatne genomske podatke temeljene na uzorcima uzetim s tržnice živih životinja u Wuhanu 2020. godine, napisali su znanstvenici koji su im pristupili.

Sekvenciranje je pokazalo da su kunopsi i druge životinje osjetljive na koronavirus bile prisutne na tržnici i da su možda bile zaražene, što je novi trag u otkrivanju lanca prijenosa koji je na kraju stigao i do ljudi, tvrde znanstvenici.

“To doprinosi nizu dokaza koji identificiraju tržište Huanan kao mjesto širenja Sars-CoV-2 i epicentra pandemije covida-19”, navodi se u izvješću koje su, između ostalih, napisali Michael Worobey sa sveučilišta u Arizoni, Kristian Andersen s kalifornijskog instituta Scripps Research i Florence Debarre s pariške Sorbone.

Izvješće u odnosu na informacije koje su procurile prošlog tjedna dodaje više detalja o drugim životinjama prisutnim na tržištu, te pokazuje da su neki od uzoraka iz okoliša pozitivnih na SARS-CoV-2 imali više životinjskog nego ljudskog genetskog materijala u sebi.

Dužnosnici WHO-a prošli su tjedan rekli da informacije nisu konačne, no da predstavljaju novi trag u istrazi o podrijetlu koronavirusa te da ih je bilo potrebno odmah podijeliti.

Ta agencija Ujedinjenih naroda prethodno je rekla da sve hipoteze o podrijetlu koronavirusa ostaju na stolu, uključujući i da je virus izašao iz laboratorija u Wuhanu koji proučava opasne patogene.

Kina negira tu teoriju. WHO je također rekao da većina dokaza ukazuje na to da je virus došao od životinja, vjerojatno od šišmiša.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo