19°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

21.03.2023 / 16:36 Regija - Premijer Kosova

Kurti: Očekujem da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Kurti: Očekujem da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma
Foto: Vijesti.ba
Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas da "očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta".

Kurti je rekao da primjena sporazuma treba da počne odmah jer, kako je naveo, ne postoji rok kada bi trebalo da počne primjena.

"Očekujem da međunarodni faktori osude ponašanje Srbije koja na sastancima kaže da ne potpisuje, a između sastanaka kaže da ništa neće sprovoditi. Druga strana ne može ovako da govori protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama. Ne može da govori kao da nikada neće priznati Kosovo jer je osnovni sporazum de fakto priznanje", rekao je Kurti.

Kazao je da je on jedini koji daje prijedloge i ponude na briselskim sastancima.

"Dajem prijedloge i ponude koje se odbijaju i na kraju se dogovorimo, ali oni ne potpišu. Bit ćemo u stalnom kontaktu sa evropskim posrednicima, u stalnoj smo komunikaciji i sa našim američkim partnerima i tu formulaciju treba da iskoristimo za samoupravljanje srpske zajednice za rješavanje pitanja koja su ostala neispunjena. Za nas je riječ o formulaciji koja veoma vjerno i precizno pripada okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina prema Savjetu Evrope", rekao je Kurti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo