11°C
Mostar 14°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 1°C

21.03.2023 / 17:06 BiH - Prenosimo

NATO o Dodikovim prijetnjama: Pojačat ćemo podršku u specifičnim područjima

NATO o Dodikovim prijetnjama: Pojačat ćemo podršku u specifičnim područjima
Foto: Vijesti.ba
Već je započeo rad na dovršetku potrebnih aranžmana ...

Prijetnje Milorada Dodika secesijom entiteta RS i disolucijom Bosne i Hercegovine zahtijevaju hitne reakcije i osudu. Kako je NATO garant sigurnosti na Balkanu i, s obzirom na njegov uticaj na kretanja u našoj zemlji, te pozive naših političara da je Dodikovim prijetnjama secesijom najbolji odgovor postavljanje NATO trupa u Brčkom, Preporod.info zatražio je očitovanje NATO-a.

U izjavi za naš portal NATO službenik za informisanje u Briselu Daniele Riggio podsjetio je da su Zapadni Balkan, ali i Bosna i Hercegovina, od strateške važnosti za NATO, ali i za Evropsku uniju.  

- Regija Zapadnog Balkana prešla je dug put od sukoba 1990-tih, ali vidjeli smo ponavljajuće napetosti, uključujući Kosovo, kao i Bosnu i Hercegovinu, s agresivnijom retorikom, zaustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na potkopavanju napretka. NATO ima dugu reputaciju u promovisanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Naš novi strateški koncept ponovno potvrđuje stratešku važnost regije za Savez i slažemo se oko važnosti naše prisutnosti u regiji, uključujući našu mirovnu misiju KFOR-a na Kosovu i naše urede u Sarajevu i Beogradu. Naša saradnja s Evropskom unijom i drugim partnerima istomišljenika ostaje ključna i nastavit ćemo zajedno raditi na očuvanju stabilnosti i poduprijeti reforme u regiji, jer su sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu važni za NATO i za mir i stabilnost u Evropi -  istaknuto je u odgovoru.

U posebnom osvrtu na Bosnu i Hercegovinu, poručuju da će NATO pojačati svoju pomoć "u specifičnim područjima".

- Što se tiče Bosne i Hercegovine, na samitu u Madridu prošle godine, saveznici su se složili pojačati političku i praktičnu podršku partnerima koji su u opasnosti od ruske agresije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, kroz prilagođene pakete izgradnje obrambenih kapaciteta. U slučaju BiH, nakon bliskih konsultacija s državnim vlastima, pojačat ćemo našu podršku u specifičnim područjima gdje NATO može donijeti dodatnu vrijednost, posebno u oblastima upravljanja krizama, kibernetičke odbrane, protuterorizma, specijaliziranih vozila i druge oblike podrške usmjerene na jačanje otpornosti struktura zemlje u sektoru odbrane i sigurnosti. Već je započeo rad na dovršetku potrebnih aranžmana za institucionalnu i finansijsku podrške saveznika različitim projektima u spomenutim područjima -  navodi Riggio.

U svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja u Evropi, ruske agresije i invazije na Ukrajinu, on dalje navodi da su pomoć i podrška NATO-a i dalje neupitni.

- Više od godinu dana od ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, predsjednik Vladimir Putin se ne priprema za mir. Sprema se za nove ofanzive. Stoga međunarodna zajednica mora nastaviti pružati Ukrajini ono što joj je potrebno za postizanje pravednog i održivog mira. NATO saveznici pružaju podršku bez presedana Ukrajini, uključujući nove tenkove, teško naoružanje i obuku. NATO sveobuhvatni paket pomoći pruža Ukrajini ključnu pomoć u artiklima, poput hrane, goriva i medicinskih potrepština. Naša je poruka jasna i odjeknula je na nedavnom sastanku ministara NATO-a u Bruxellesu prošlog februara: NATO stoji uz Ukrajinu, koliko god je potrebno - poručili su iz NATO-a.

Ovakav stav najjače vojne organizacije na svijetu je jasan, a i poruke su jasne.

Iako poznat kao političar sa zapaljivom retorikom, Dodik treba shvatiti da je NATO prepreka ukrajinskom scenariju u Bosni i Hercegovini, te da će svako dovođenje naše zemlje u opasnost biti zaustavljeno, uprkos njegovim prisnim odnosima sa Putinom.

Piše: A.N.

(Vijesti.ba / Preporod.info)

Izdvajamo