8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

21.03.2023 / 17:49 Politika - Brisel

Krišto sa predsjednicom EK Von der Leyen

Krišto sa predsjednicom EK Von der Leyen
Foto: Vijesti.ba
Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Bruxellesu sa predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen o suradnji institucija BiH sa Europskom komisijom.

Predsjedateljica Krišto informirala je predsjednicu Europske komisije Von der Leyen o prioritetima rada Vijeća ministara BiH u narednom razdoblju. Istaknula je da nastavak reformi i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za napredak na europskom putu ostaju u fokusu rada institucija BiH. Dodala je da je Vijeće ministara BiH već utvrdilo Nacrt proračuna za 2023. godinu, čime se osigurava stabilnost institucija i provođenje planiranih reformskih aktivnosti, te usvojilo niz drugih bitnih dokumenata iz europske agende.
 
Predsjednica Europske komisije Von der Leyen izrazila je zadovoljstvo dinamikom provođenja reformi, a posebice 14 ključnih prioriteta i programa koji se odnose na socio-ekonomska pitanja.
 
Predsjedateljica Krišto rekla je da, usljed složenosti političkog sustava u BiH, napredak na europskom putu zahtijeva dosta strpljenja, kompromisa i konsenzus različitih razina vlasti u BiH, te da je za cijeli proces ključna potpora europskih institucija. Istaknula je značaj rješavanja mnogih unutarnjih pitanja u BiH za nastavak procesa integracija, od kojih je najznačajnija izmjena izbornog zakonodavstva, kako bi se konstitutivni narodi doveli u jednakopravan položaj i relaksirali politički odnosi, te akteri fokusirali na europska pitanja.
 
Von der Leyen je naglasila da Bosna i Hercegovina može računati na svu potrebiti pomoć Europske unije na svom europskom putu. Najavila je da planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu krajem godine u okviru posjete Zapadnom Balkanu i tom prigodom ponovno se susresti s predsjedateljicom Krišto. Rekla je da se već iz postignutog jasno vidi da je EU bila u pravu kad je BiH ukazala povjerenje, dodijelivši joj kandidatski status. Naglasila je da Bosna i Hercegovina mora iskoristiti ovaj trenutak kako bi ubrzala svoj integracijski proces.
 
Predsjedateljica Krišto je izrazila zadovoljstvo suradnjom institucija BiH s Europskom komisijom i naglasila da će rad Vijeća ministara BiH biti usmjeren na poboljšanje prohodnosti zajedničkih projekata. Izrazila je zahvalnost predsjednici Von der Leyen i Europskoj komisiji na kontinuiranoj i snažnoj potpori Bosni i Hercegovini, posebice na tehničkoj potpori u reformi javne uprave, pravosudnog sustava i infrastrukturnim projektima u oblasti prometa i energetike. Dodala je da je Europska komisija najznačajniji partner, ne samo Bosne i Hercegovine, već svih država regije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo