8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

21.03.2023 / 21:39 BiH - Banjaluka

Završena sjednica NSRS, sutra nastavak rasprave o kriminalizovanju klevete

Završena sjednica NSRS, sutra nastavak rasprave o kriminalizovanju klevete
Foto: arhiv

Završen je današnji dio sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i za sutra najavljen nastavak zasjedanja, odnosno danas započete rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama...

... i dopunama Krivičnog zakonika RS, koji klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Predviđene kazne su drakonske, kazali su u današnjem dijelu sjednice neki članovi Skupštine, među njima i Vukota Govedarca iz Srpske demokratske stranke, obrazlažući da su propisane kazne ‘teške’ i do 120.000 KM.

Ovaj zakon, kolokvijalno nazvan propisom o kriminalizaciji klevete, izazvao je buru u javnosti već kod najave predlaganja Skupštini.

Protivnici tvrde da će suzbiti slobodu govora u Republici Srpskoj, naročito medijima, a zagovornici kažu da mediji neće trpjeti nimalo ako profesionalno obavljaju njihov posao. Pod udar zakona će doći samo oni što zloupotrebljavaju medijski prostor dozvoljavajući sebi da bez dokaza vrijeđaju nekoga i kleveću, ustvrdili su deklarativni zagovornici zakona.

U NSRS već pet sati traje rasprava o Zakonu o kojem bruji javnost sedmicama

Protivnici, pak, govorili su da je skriveni cilj predložene legislative zastrašivanje slobodnomislećih medija, među njima i internet portala, koji žele ukazivati na društvene anomalije i zloupotrebe od političkih dužnosnika u RS-u, počinjene zarad ličnih i stranačkih interesa, na štetu građana.

Većina članova Skupštine smatra da će Nacrt zakona biti upućen u javnu raspravu prije još jedne runde skupštinske rasprave o njemu i konačnog odlučivanja.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo