19°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

22.03.2023 / 08:09 Politika - Sjednica

NSRS: Nastavak rasprave o kriminalizaciji klevete

NSRS: Nastavak rasprave o kriminalizaciji klevete
Foto: FENA

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), koja je počela jučer, nastavlje se danas raspravom o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, koji klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u RS-u za klevetu i uvredu.

Predviđene kazne su drakonske, kazali su u jučer na sjednice neki članovi Skupštine, među njima i Vukota Govedarca iz Srpske demokratske stranke, obrazlažući da su propisane kazne 'teške' i do 120.000 KM.

Ovaj zakon, kolokvijalno nazvan propisom o kriminalizaciji klevete, izazvao je buru u javnosti već kod najave predlaganja Skupštini.

Protivnici tvrde da će suzbiti slobodu govora u RS-u, naročito medijima, a zagovornici kažu da mediji neće trpjeti nimalo ako profesionalno obavljaju njihov posao. Pod udar zakona će doći samo oni što zloupotrebljavaju medijski prostor dozvoljavajući sebi da bez dokaza vrijeđaju nekoga i kleveću, ustvrdili su deklarativni zagovornici zakona.

Protivnici, pak, govorili su da je skriveni cilj predložene legislative zastrašivanje slobodnomislećih medija, među njima i internet portala, koji žele ukazivati na društvene anomalije i zloupotrebe od političkih dužnosnika u RS-u, počinjene zarad ličnih i stranačkih interesa, na štetu građana.

Većina članova Skupštine smatra da će Nacrt zakona biti upućen u javnu raspravu prije još jedne runde skupštinske rasprave o njemu i konačnog odlučivanja.

(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo