7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

22.03.2023 / 08:36 BiH - Poražavajuće

Sve više medicinara i ljekara napušta BiH

Sve više medicinara i ljekara napušta BiH
Foto: Vijesti.ba

Medicinari koji su u inozemstvu kažu kako tamo dobiju ono što zaslužuju - poštivanje, priliku za napredovanjem i nagradu za svoj rad. Na isti način razmišljaju i mnogobrojni mladi liječnici kojih je sve manje

Nedostatak perspektive i loša opća klima glavni su razlozi koji tjeraju veliki broj građana Bosne i Hercegovine da krenu trbuhom za kruhom. Većina mladih školuje se kako bi se zaposlili u zemljama Europske unije, a to je posebno izraženo kod medicinskih radnika. Posljednji podaci Agencije za rad i zapošljavanje u našoj zemlji su poražavajući.

Od 2013. do 2020. godine u Njemačku je otišlo raditi skoro 6.000 medicinskih radnika i njegovatelja. Podaci su to samo jedne institucije koja posreduje u zapošljavanju. Iste ambicije i želje imaju i Merjem i Anđela, učenice bihaćke Medicinske škole, koje perspektivu u Bosni i Hercegovini ne vide, javlja BHRT.

"Većina mojih prijatelja iz razreda planira ići vani. Razlog se zna. Dakle, situacija u našoj zemlji", kaže Merjem Pjanić, učenica Medicinske škole u Bihaću.

"Upisala sam isključivo zbog odlaska u Njemačku, iz razloga što ovdje nema budućnosti za nas mlade. Zato što je tako, realno gledam sve, Njemačka je bolja opcija za nas", navodi učenica Medicinske škole u Bihaću Anđela Stipić.

A zašto nam mladost odlazi, svi bismo se trebali zapitati, kaže Fehima Jusufović, direktorica Medicinske školu u Bihaću za koju iz godine u godinu vlada veliko zanimanje.

"Neki prvenstveno imaju afiniteta prema pomaganju drugima, ali najveći dio učenika želi upisati i završiti ovu školu zbog odlaska u inozemstvo. Nažalost. Ne vidim neko rješenje i žalim zbog toga, jer naša zemlja ostaje bez mladosti, i to vrlo vrijednih učenika budućih medicinskih radnika, doktora, stomatologa...", naglašava Jusufović.

Medicinari koji su u inozemstvu kažu kako tamo dobiju ono što zaslužuju - poštivanje, priliku za napredovanjem i nagradu za svoj rad. Na isti način razmišljaju i mnogobrojni mladi liječnici. I njih je sve manje, kažu u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a probleme ima i tamošnji Dom zdravlja.

"Ako oni koji odlučuju ne shvate ono o čemu govorimo i ne promijene nešto radikalno u pristupu prema liječnicima i ostalim zdravstvenim radnicima, za par godina će definitivno doći do sloma zdravstvenog sustava u Unsko-sanskoj županiji", smatra Amir Rekić, predsjednik Sindikata liječnika USŽ.

"Nema liječnika na tržištu, nema ih. Izgubite s jedne strane tri, a dobijete jednog, i to jedva ga nađete. Bilo tko od ljudi koji vode zdravstvene ustanove Boga mole da netko ne ode", ističe direktor Doma zdravlja u Bihaću Ademir Jusufović.

Kako bi zadržali mlade liječnike, iz Sindikata su županijskoj Vladi predložili set mjera koje bi trebali usvojiti. Bolje plaće, mogućnost edukacije i napredovanja na osnovu znanja te rješavanje stambenog pitanja liječnika samo su neke od njih.

(Vijesti.ba / Večernji)

Izdvajamo