8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

22.03.2023 / 09:07 Svijet - Moskva

Putinov saveznik prijeti: Zemlju koja uhapsi Putina čeka nuklearni napad

Putinov saveznik prijeti: Zemlju koja uhapsi Putina čeka nuklearni napad
Foto: Vijesti.ba

Međunarodni kazneni sud (MKS) u Hagu u petak je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini, što je Moskva nazvala besmislenim, a Kijev objavio da je to “tek početak”.

Upravo je ta optužnica bila tema nedjeljne rasprave na ruskoj državnoj televiziji, a voditelj emisije, istaknuti saveznik i propagandist ruskog lidera, Vladimir Slovjov, zaprijetio je da bi svaku zemlju koja uhapsi Putina mogao čekati nuklearni napad.

“Pokušaj da se zadrži Putin odmah će rezultirati nuklearni napadom”, rekao je Solovjov na Russia-1, a prenosi Newsweek.

Podsjetimo, MKS je pozvao na Putinovo hapšenje pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

“Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni osnovi za pretpostavku da Putin nosi individualnu kaznenu odgovornost za ranije spomenute zločine”, objavio je MKS u petak.

Solovjov također vodi i radijsku emisiju na stanici kojom upravlja Kremlj, a prošle je godine američki State Department na popisu poznatih osoba uključenih u rusku propagandu naveo i Solovjova, navodeći da bi on “mogao biti najenergičniji propagandist Kremlja današnjice”.

BBC-jev novinar Francis Scarr u ponedjeljak je objavio isječak videozapisa s prijevodom na Twitteru u kojem su prikazuje reakcija Solovjova na optužnicu, a u kojem je vidljivo kako Putinov propagandist poziva na nuklearni udar na zemlje koje postupe po optužnici iz Haga.
(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo