0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

23.03.2023 / 09:05 Rat u Ukrajini - Zabrinjavajuća najava

Pavel očekuje da će se zapadna podrška Ukrajini s vremenom smanjiti

Pavel očekuje da će se zapadna podrška Ukrajini s vremenom smanjiti
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Češke Petr Pavel očekuje da će se zapadna podrška Ukrajini s vremenom smanjiti, prenosi u srijedu njemački list Sueddeutsche Zeitung, što je jedna od prvih izjava neke članice NATO-a koja ukazuje na mogući pad podrške Kijevu.

Češka vlada i druge članice NATO-a pružaju vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

No, Petr Pavel, bivši general NATO-a rekao je da će rezultati predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama sljedeće godine utjecati na evropsku podršku Ukrajini i da Kijev mora biti svjestan da je ova godina odlučujuća.

“Ako podrška iz SAD-a oslabi, isto se očekuje i u još nekoliko evropskih zemalja. Ukrajina to mora uzeti u obzir. Mora se uzeti u obzir zasićenje ratom i kako to utječe na podršku zapadnih zemalja. S vremenom će se smanjivati”, rekao je Pavel.

Pavel, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima u januaru, dosad je snažno podržavao nastavak vojne pomoći Ukrajini.

Snažan je pobornik čvrste integracije svoje zemlje u Evropskoj uniji i NATO savezu, što je promjena u odnosu na bivšeg predsjednika Miloša Zemana koji je održavao dobre odnose s Moskvom i Pekingom.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo