15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

24.03.2023 / 08:30 Politika - Imena ministara

KS će danas dobiti novu Vladu, premijer Nihad Uk

KS će danas dobiti novu Vladu, premijer Nihad Uk
Foto: Vijesti.ba

Skupština Kantona Sarajevo danas će izglasati novi saziv Vlade Kantona Sarajevo na čijem čelu će biti Nihad Uk (Naša stranka).

Predstavnici stranaka koalicione većine u Kantonu Sarajevo Vildana Bešlija (NS), Elvedin Okerić (NiP), Adnan Šteta (SDP) i Almir Bečarević (SBiH) jučer su potpisali Program skupštinske većine u KS za mandatni period 2022 - 2026. godina.

NiP je odlučio da će Admir Katica i Omer Osmanović ostati ministar unutrašnjih poslova, odnosno ministar za boračka pitanja, da će Naida Hota Muminović ostati ministrica obrazovanja i odgoja te da će Zlatko Mijatović biti ministar privrede. SDP je odlučio da će Adnan Šteta i Haris Vranić ostati ministar saobraćaja, odnosno ministar zdravstva te da će Enda Pavić Pečenković biti ministrica za socijalna pitanja i Kenan Magoda ministar za sport i kulturu.

Ranije je donesena odluka da NS-ov Nihad Uk bude mandatar, tj. premijer. Ova stranka je odlučila da Darja Softić Kadenić ostane ministrica pravde i uprave dok će ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade biti Pavle Krstić. SBiH je odlučio da Almir Bečarević bude ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te da Emir Dedović bude ministar finansija.

Na dnevnom redu sjednice biće, zastupnička pitanja, incijative i odgovori, Prijedlog Odluke o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju kandidata za mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo