14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

24.03.2023 / 08:37 Rat u Ukrajini - Brisel

Drugi dan summita čelnika EU-a

Drugi dan summita čelnika EU-a
Foto: Agencije

Čelnici Europske unije podržali su sinoć na summitu u Bruxellesu odluku o hitnom slanju milijun komada topničkog streljiva Ukrajini putem zajedničke nabave. Za nabavu streljiva iz postojećih zaliha bit će osigurano milijardu eura te još milijardu za narudžbu streljiva.

Na summitu se raspravljalo i o konkurentnosti gospodarstva Unije u odnosu na Kinu i SAD.

Razgovaralo se i o 11. paketu sankcija.

- Europska unija je ujedinjena, djeluje zajedno i solidarno. To je nešto što Putin nikada nije imao na umu, da će podrška Ukrajini biti tako jedinstvena i tako duga. Spremni smo podržavati Ukrajinu onoliko dugo koliko je to uistinu potrebno, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar.

- Važno je ubrzati europske sposobnosti kada je u pitanju oprema, a jedna od tema bit će i povećanje naših sposobnosti nabave i proizvodnje oružja i, primjerice, streljiva. Mislim da je bila veoma važna odluka, donesena ovoga tjedna, da ćemo Ukrajini osigurati više streljiva, koje im je doista potrebno svaki dan, rekla je Sanna Marin, finska premijerka.

- U sklopu desetog paketa sankcija, predvidjeli smo mogućnost uvrštavanja na popis osoba, tvrtki te drugih entiteta i iz trećih zemalja za koje vidimo da zaobilaze sankcije EU-a protiv Rusije. Dakle, tu je paket mjera koje smo već poduzeli, ali to svakako nije dovoljno. Zato će se i 11. paket uglavnom baviti pitanjem njihova zaobilaženja i načina na koji se tomu možemo suprotstaviti, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

(Vijesti.ba / HRT)

Izdvajamo