8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

24.03.2023 / 09:07 Svijet - Tvrde vlasti

Sjeverna Koreja testirala dron koji je sposoban izazvati "radioaktivni cunami"

Sjeverna Koreja testirala dron koji je sposoban izazvati "radioaktivni cunami"
Foto: Agencije

Tajni podvodni nuklearni dron koji je sposoban izazvati "radioaktivni cunami" na neprijateljske mornaričke brodove i luke je testiran.

To su danas saopćile vlasti Sjeverne Koreje.

Oružje na položaju

Državna medijska kuća KCNA prenijela je da je "tajno oružje" postavljeno na položaj i testirano ove sedmice, između utorka i četvrtka, te da bi se u budućnosti moglo rasporediti na "bilo koju obalu i luku ili brod".

Bespilotnu podvodnu nuklearnu dron su anzvali "Haeil" ističući da je u razvoju od 2012. godine. Dodaje se da je Kim Jong Un lično vodio testiranja oružja 29 puta i da je njegovo operativno raspoređivanje dobilo zeleno svjetlo od strane vladajuće stranke.

Kažu da je njihova misija bila tajno ući u vode u kojima protivnici djeluju kako bi stvorili "supermoćne radioaktivne plimne valove s podvodnom eksplozijom", dodajući da su testovi provedeni na dubini od 80-150 metara više od 59 sati prije nego što su udarili u lažnu neprijateljsku luku na istočnoj obali.

Pozivanje na oprez

Stručnjaci su pozvali na oprez prema tvrdnjama Pjongjanga, koje dolaze u vrijeme pojačanih napetosti na Korejskom poluotoku i koincidiraju sa zajedničkim vojnim vježbama SAD-a i Južne Koreje, koje je Sjever osudio kao probu za rat.

- Posljednju tvrdnju Pjongjanga da ima podvodnu bespilotnu letjelicu sposobnu za nuklearni napad treba prihvatiti sa rezervom - rekao je Lif-Erik Isli (Leif-Eric Easley), profesor na Univerzitetu Evha (Ewha) u Seulu.

Dodao je da je jasno da je namjera pokazati da Kimov režim ima toliko različitih sredstava za nuklearni napad da bi svaki preventivni ili dekapitacijski udar protiv njega propao.

Pokušaj prevare

Ankit Panda, stručnjak za nuklearnu politiku pri Fontaciji Carnegie za međunarodni mir, tvitao je da je "sklon ozbiljno shvatiti Sjevernu Koreju, ali ne mogu isključiti mogućnost da je ovo pokušaj prevare".

Pjongjang tvrdi da je testiranje, kao i lansiranje ranije ove sedmice krstarećih projektila "Hwasal-1" i "Hwasal-2" "na čijem se vrhu nalazi probna bojeva glava koja simulira nuklearnu bojevu glavu" odgovor "provokativne vježbe" južno od granice.

(Vijesti.ba / Avaz)


Izdvajamo