3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

24.03.2023 / 20:39 Svijet - Tunis

Nestalo najmanje 34 migranta nakon što im je čamac potonuo

Nestalo najmanje 34 migranta nakon što im je čamac potonuo
Foto: Reuters

Najmanje 34 afrička migranta su nestala nakon što je njihov čamac potonuo kod Tunisa.

Ovaj slučaj je peti brodolom u dva dana, čime je ukupan broj nestalih porastao na 67 usred sve češćih putovanja čamaca od Tunisa ka Italiji, saopštili su tuniski zvaničnici.

Italijanska obalska straža saopštila je u četvrtak da je spasila oko 750 migranata u dvije odvojene operacije u blizini južne obale Italije, svega nekoliko sati nakon što je najmanje pet osoba poginulo a 33 nestale u pokušaju prelaska preko mora iz Tunisa, prenosi Rojters.

Zvaničnik Nacionalne garde Tunisa Husim Džebabli rekao je da je obalska straža za dva dana zaustavila 56 brodova koji su kretali ka Italiji, te da su priveli više od 3.000 migranata uglavnom iz zemalja podsaharske Afrike.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje 12.000 migranata koji su ove godine stigli u Italiju isplovilo je iz Tunisa, u poređenju sa 1.300 u istom periodu prošle godine.

Ranije je Libija bila glavna platforma za kretanje migranta iz tog regiona.

Obala Sfaksa postala je glavna polazna tačka za ljude koji bježe od siromaštva i sukoba u Africi i na Bliskom istoku, kako bi pronašli bolji život u Evropi.

Evropa rizikuje ogroman talas migranata koji na njene obale stiže iz sjeverne Afrike, ako se ne zaštiti finansijska stabilnost u Tunisu, saopštila je italijanska premijerka Đorđa Meloni.


(Vijesti.ba / Vijesti.me)

Izdvajamo