3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

25.03.2023 / 08:28 Rat u Ukrajini - ​Ruska invazija

Rusija prijeti svim raspoloživim oružjem, Evropa gleda prema Kini

Rusija prijeti svim raspoloživim oružjem, Evropa gleda prema Kini
Foto: Reuters

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga priopćio je da su pripreme za veliku proljetnu protuofenzivu u završnoj fazi te da aktuelna ruska ofanziva sve više usporava, posebno oko Bahmuta.

Ukrajinski vojnici na obuci širom Evrope

U očekivanju dugo najavljivane ukrajinske ofanzive na istoku zemlje svakodnevne borbe. Nisu to neki teški okršaji, više je riječ o ispitivanju snaga, vojnici tvrde kao da se osjećaju na vježbama, ali pod posebnim okolnostima.

Oružje, koje Ukrajina stalno traži, polako ali sigurno dolazi u zemlju.

Ukrajinski topnici su nedavno dobili francuske haubice. Oružje je to koje izaziva paniku na ruskoj strani.

- Nema baš nikakvih promjena zadnjih nekoliko sedmica. Vlada neki prividni mir, ali mi svakodnevno vježbamo, i dajemo im do znanja da smo sada naoružani i jako opasni, kaže pripadnik topničke brigade Vadim.

Ukrajinski vojnici nalaze se širom Evrope, nalaze se na obuci, kako bi bili spremni i obučeni za konačno oslobađanje zemlje. Ovi su vojnici u Španiji, nalaze se na posebnoj obuci kod najboljih pripadnika antiterorističke jedinice.

Najavljeni brojni posjeti Pekingu

Dok se borbe u Ukrajini nastavljaju, sve više predsjednika evropskih vlada ističe nužnost razgovora s Kinom o mirovnom planu.

U sljedećim sedmicama put u Peking najavili su predsjednica EK Ursula von der Leyen, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, francuski predsjednik Emmanuel Macron te španski premijer Pedro Sanches.

Danska je pozvala predstavnike tvrtke Sjeverni tok 2 da učestvuje u izvlačenju nepoznatog predmeta pokraj oštećenog plinovoda.

Bojazan od direktnog ulaska Kine u rat

Američki je predsjednik potvrdio kako ima razloga za brigu nakon što su Moskva i Peking objavili svoje novo strateško partnerstvo. Pogotovo u vojnoj saradnji, javlja HRT.

- Gledajte, ne smijemo podcjenjivati ni Kinu, ni Rusiju. Posljednja tri mjeseca stalno slušam o tome kako će Kina osigurati moderno oružje Rusiji, stalno se to priča. Ali od toga još nema ništa. Ne znači da se to neće dogoditi, ali za sada - ništa od toga, kazao je Joe Biden.

Direktni ulazak Kine u rat, odnosno isporuka njihovog oružja ruskoj strani, dodatno bi zakomplicirala stanje u Ukrajini, ali i dovela do velikih posljedica u međunarodnim odnosima, pa zato brojni analitičari tvrde kako za tako nešto postoje vrlo male šanse.

Rusija optužuje Slovačku

Rusija je optužila Slovačku za kršenje sporazuma iz 1997. zbog slanja borbenih aviona sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu. Prema sporazumu nije smjela poslati avione drugoj zemlji bez pristanka Rusije.

Riječ je o "neprijateljskom činu", smatra Moskva, a slovačko vodstvo, suočeno i s kritikama opozicije zbog slanja aviona, nije javno reagiralo na optužbe.

Uoči ukrajinske protuofenzive Rusija prijeti svim oružjem

Glavni zapovjednik kopnenih snaga Ukrajine Oleksandr Syrskyi objavio je da će uskoro pokrenuti protuofenzivu. Rekao je da Wagner paravojska gubi udarnu snagu i na rubu je iscrpljenosti u istočnoj i južnoj Ukrajini. "Vrlo skoro ćemo iskoristiti priliku", rekao je zapovjednik.

Iz Moskve zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev oddgovara najnovijom prijetnjom: ako Ukrajinci pokušaju zauzeti Krim, Rusija će odgovoriti svim naoružanjem koje ima.

Za svakog ubijenog Ukrajinca na terenu bude ubijeno pet, šest, sedam Rusa, kaže bivši američki ministar obrane Mark Esper.

U više od godinu dana ruske agresije život je izgubilo gotovo 8 i pol hiljada civila. Svjetska banka procijenila je da bi obnova Ukrajine, za sada, mogla stajati najmanje 411 milijardi eura.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo