8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

25.03.2023 / 16:39 BiH - Potpredsjednik FBiH

Lendo: Napad na povratnike je posljedica Dodikove retorike

Lendo: Napad na povratnike je posljedica Dodikove retorike
Foto: Vijesti.ba
Povodom brutalnog napada na na Fadila i Ajšu Memišević, povratnike u selo Omeragići kraj Višegrada, oglasio se i potpredsjednik FBiH Refik Lendo. Poručio je kako osuđuje napad.

- I ovaj napad na bošnjačke povratnike direktna je posljedica retorike predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, koji svojim svakodnevnim govorom mržnje, dehumaniziranjem Bošnjaka i uskraćivanjem njihovih osnovnih prava podstiče i ohrabruje ovakve kukavičke napade - rekao je Lendo.

Pozvao je nadležne institucije da najoštrije sankcionišu napadača na bračni par Memišević. Uputio je poruku i predstavnicima vlasti u entitetu RS.

- Pozivam predstavnike političke vlasti u entitetu RS da konačno počnu raditi na stvaranju sigurnijeg ambijenta za povratnike, te da prestanu sa njihovim obespravljivanjem i širenjem govora mržnje koji doprinosi učestalim napadima na Bošnjake i njihovu imovinu - poručio je.

Dodao je da Fadilu i Ajši Memišević želi što brži oporavak i izlazak iz bolnice.

- Neprihvatljivo je da žrtve stravičnih zločina počinjenih nad Bošnjacima Višegrada i cijelog prostora današnjeg entiteta RS i danas, tri decenije nakon što su ti zločini počinjeni, trpe nasilje i ugnjetavanje - zaključuje Lendo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo