6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

26.03.2023 / 20:53 Politika - Zukić i Zaimović

Reakcije iz SDA: Schmidt predaje Fedraciju HDZ-u

Reakcije iz SDA: Schmidt predaje Fedraciju HDZ-u
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović komentarisao je prijedlog izmjena Ustava FBiH koje bi mogao nametnuti visoki predstavnik, a koji je danas objavio Klix.ba.

"Najavljena mogućnost nametanja novih amandmana na Ustav FBiH od strane visokog predstavnika je potez koji bi u potpunosti obesmislio demokratiju i izbore, a bošnjački narod uveo u sistem aparthejda u kojem bi o njihovim sudbinama odlučivalo glasačko tijelo HDZ-a BiH", poručio je Zaimović.

Kako navodi u izjavi za javnost, jasno je da bi se najavljenim rješenjima pogodovalo isključivo HDZ-u BiH, stranci koja bi postala ustavna kategorija i koja vlast ne bi formirala sa onim bošnjačkim i probosanskim strankama koje imaju najveće povjerenje birača već bi imali luksuz da biraju one koji im ponude najviše ustupaka.

"Uzimajući obzir amandmane nametnute u izbornoj noći i najavljeno novo nametanje, evidentno je da visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice nastoje bošnjačku većinu u FBiH i državi BiH svesti na nivo nacionalne manjine kojom će upravljati stranke sa srpskim i hrvatskim predznakom, odnosno Beograd i Zagreb. Protivljenje ovoj odluci na sve moguće načine je obaveza svih bosanskohercegovačkih patriota, a pristajanje na nametanje ovog modela ili šutnja samo zbog pozicija u vlasti predstavlja prvorazredni čin izdaje", zaključuje Zaimović.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Doma naroda Federacije BiH Muamer Zukić (SDA) komentirao je potencijalno nametanje nove odluke visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koja bi omogućila proces formiranja nove Vlade FBiH.

Zukić ističe da, ukoliko je informacija o namjeri visokog predstavnika u BiH da nametne nove izmjene Ustava FBiH tačna, da postoji veliki problem.

 - Očigledno je da se u određenim krugovima otpočetka traga za ustavnim rješenjem kojim će se razvlastiti Bošnjaci, a cementirati vlast kod tvrdih hrvatskih nacionalista u BiH. Nakon dugog i pomnog kalkulisanja, izgleda da su pronašli način kako da ubiju demokratiju u BiH. Jer kako drugačije nazvati čin izmjene Ustava kojim se jednima direktno pogoduje da budu vječna vlast, a druge trajno svrstava u građane drugog reda - ističe Zukić.

Smatra da svima treba biti jasno da se na ovaj način ne diskvalificira samo aktuelni potpredsjednik FBiH Refik Lendo nego se trajno pred Bošnjake postavlja nemoguća misija kada je u pitanju veto mehanizam kod uspostave vlasti u FBiH.

 - Danas je to Lendo, sutra može biti neki SDP-ovac, DF-ovac, ali svima treba biti jasno, nakon nametanja izmjena Ustava koje se najavljuju, da Bošnjaci više neće biti ravnopravan politički faktor u FBiH, bez obzira koliko brojni bili. S druge strane, nakon što je RS dat Srbima, na ovaj način Federacija se isporučuje Hrvatima. Bez obzira na njihovu brojnost, HNS-ovi Hrvati će sve moći blokirati i njihova će biti zadnja u FBiH - mišljenja je Zukić.

Ističe kako kreatori najavljenih izmjena Ustava FBiH ruše demokratiju i zapadne vrijednosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo