12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

28.03.2023 / 22:16 Ostali sportovi - Thomas Bach

MOK vraća Ruse i Bjeloruse u takmičenja uz uslove, OK Rusije: Neprihvatljivo!

MOK vraća Ruse i Bjeloruse u takmičenja uz uslove, OK Rusije: Neprihvatljivo!
Ilustracija

Međunarodni Olimpijski Komitet (MOK) dao je u toku dana preporuke da se ruskim i bjeloruskim sportistima omogući takmičenje na velikim takmičenjima, ali uz neke uslove.

Predsjednik MOK-a, Thomas Bach, izjavio je kako to ne garantuje ruskim i bjeloruskim sportistima da će biti dio Olimpijskih Igara u Parizu 2024. godine, ali da preporučuje njihovo reintegrisanje u međunarodna takmičenja.

Preporuka za sada vrijedi samo za sportiste u pojedinačnim sportovima, u kojima će Rusi i Bjelorusi i nastupati pod neutralnom zastavom. Sportisti koji budu otvoreno podržavali agresiju na Ukrajinu neće se više moći takmičiti. Timka takmičenja za te dvije zemlje i dalje su zatvorena, a MOK je preporučio da Rusiji i Bjelorusiji ne bude dozvoljeno organizovanje velikih međunarodnih takmičenja.

Također, posljedice će snositi i organizatori međunarodnih takmičenja koji kao goste budu zvali ruske političare, ili osobe koje aktivno učestvuju u kreiranju politike prema Ukrajini.

Važno je istaći da preporuka MOK-a važi samo za međunarodna takmičenja, ali ne i za Olimpijske Igre. O tome će čelnici MOK-a odlučivati kada za to dođe vrijeme.

Reakcija je već bilo sa obje strane. Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser izjavila je kako je preporuka MOK-a šamar u lice ukrajinskim sportistima.

“Međunarodni sport mora u potpunosti osuditi ruski agresorski rat. To se može samo uraditi potpunim isključivanjem ruskih i bjeloruskih sportista”, rekla je.

Reagovali su i iz Olimpijskog Komiteta Rusije, te su današnju odluku nazvali sramotnom i neprihvatljivom, jer su očekivali potpuno uključenje ruskog sporta.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo