8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

30.03.2023 / 13:45 Fudbal - Kraj višemjesečne sage

Talentovani Hrvat (21) zbog dopinga suspendovan na dvije godine

Talentovani Hrvat (21) zbog dopinga suspendovan na dvije godine
Foto: Reuters
Došla je odluka o suspenziji za Marija Vuškovića, nogometaša HSV-a koji je jesenas pao na doping testu, koji je donio sportski sud Njemačkog fudbalskog saveza (DFB-a).

Iako je on prije samo deset dana odbio nadogbu, kojom bi bio suspendiran na godinu dana, uvjeren u svoju nevinost te da može doći do pozitivnijeg ishoda, na kraju će izvan terena morati biti dvije godine.

Suspenzija će mu krenuti retrospektivno na 15. novembra prošle godine, što znači da se fudbalu može vratiti tek 15. novembra 2024. To su nevjerojatno teške vijest za tako mladog nogometaša, koji se tek ustalio u redovima bivšeg prvaka Europe.

Podsjećamo, Vušković je bio pozitivan na supstancu EPO, koja se uzima intravenozno te se smatra jednim od najtežih doping prekršaja u sportu uopće. Vuškoviću su bila pozitivna dva uzorka, uzorak A i uzorak B.

U svojoj pravnoj bitci Vušković je izborio nekoliko stavki u svoju stranu, poput dokaza da na koži nije bilo uboda iglom te uspješnog poligrafa, koji je odradio u Engleskoj, no on nije iskoristiv kao dokaz na sudu.

Također, postajali su dokazi o nekoliko pogrešaka u samom procesu testiranja, što ide na dušu DFB-a, ali čini se da je to samo djelomično pomoglo Vuškoviću, kojem je prvobitno prijetila suspenzija u trajanju od četiri godine, što je gotovo jednako kraju karijere.

Vušković ima pravo na žalbu u roku tjedan dana, a nju će pregledati savezni sud DFB-a, koji je više tijelo od sportskog suda, koji je suspenziju odredio.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo