6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

30.03.2023 / 15:13 BiH - Bihać

Grupa od 80 migranata vraćena iz Hrvatske u centar Lipa

Grupa od 80 migranata vraćena iz Hrvatske u centar Lipa
Foto: FENA

Grupa od 80 migranata danas je organizirano i pod pratnjom Granične policije, kao i pripadnika Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, iz susjedne Republike Hrvatske vraćena u Migrantski centar Lipa kod Bihaća.

Nezvanično, ovaj proces traje već nekoliko dana, bez ikakvih službenih informacija i obavijesti. To je potvrdio i premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić.

"Čim smo saznali za ovaj takozvani proces readmisije, službeno smo se obratili Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine koje upravlja centrom Lipa i kompletnim procesom migracija. Na naš zvanični upit, apsolutno niko nije ni reagovao. Zašto se ljudi s prostora Evropske unije vraćaju baš u Bihać, šta se to ponovo sprema Unsko-sanskom kantonu. Državni ministar Hurtić jučer je svjedočio činjenici da je u centru Lipa skoro izgrađena neka vrsta pritvorske jedinice. Nemoguće je da niko ništa ne zna, a da se u Bihać pod službenom policijskom pratnjom vraćaju velike grupe ljudi, te da se u centru Lipa izgradio prostor ograđen velikom žicom", kazao je Ružnić.

On je najavio i skorašnji sastanak, odnosno reakciju Operativne grupe za situaciju sa migrantima i izbjeglicama USK.

Ministar za raseljena lica i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić prilikom jučerašnje posjete ovom kantonu kritikovao je gradnju sumnjivog objekta ili prostorne jedinice u Migrantskom centru Lipa.

"Interesantno, niko ne zna o čemu je riječ. Morat ću se dobro raspitati, s obzirom na to da ovaj prostor koji trenutno vidim u centru Lipa sigurno nije u skladu sa ljudskim pravima i onim što su predstavnici Evropske unije od nas zahtijevali od samog početka. Neko će morati sve objasniti", rekao je Hurtić.

Lokalne novinarske ekipe došle su do neslužbenog podatka kako bi ovaj proces vraćanja migranata iz Republike Hrvatske u centar Lipa trebao biti nastavljen i u narednim danima.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo