14°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

30.03.2023 / 16:00 Rat u Ukrajini - Donacija Ukrajini

Milanović: RH se treba riješavati besperspektivnih helikoptera

Milanović: RH se treba riješavati besperspektivnih helikoptera
Foto: Arhiv
Helikopteri koje je Hrvatska donirala Ukrajini uskoro bi trebali biti isporučeni, ...

... a predsjednik Zoran Milanović rekao je danas novinarima da ti helikopteri "nisu perspektivni" i da ih se "treba rješavati" jer Hrvatska nema više uvjeta za njihovo održavanje.

Hrvatska Ukrajini donira 14 transportnih helikoptera, od čega dvanaest modela MI 8 MTV-1 i dva modela MI 8 T. Ministar obrane Mario Banožić rekao je u srijedu u Odesi kako očekuje da će ti helikopteri uskoro stići u Ukrajinu.

Milanović je rekao da je to odlučeno na vladi. "Ti helikopteri ionako nisu perspektivni, mi ih ne bismo imali uvjeta ni računice više održavati jer imamo dosta tih helikoptera i tog se treba polako rješavati", rekao je predsjednik države.

Hrvatska i američka vlada dogovorile su potporu Hrvatskoj kroz program financiranja stranih oružanih snaga u iznosu od 140 milijuna dolara, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu današnje sjednice vlade. Ta sredstva će, između ostalog, biti utrošena za nabavu helikoptera Blek Houk.

"A ovo s Amerikancima, živi bili pa vidjeli. Kad je novac u pitanju, kad HDZ govori, ne da dvojim, nego se hvatam za kundak", komentirao je predsjednik.

"Ako je to tako, dobro je. S obzirom na to da smo uspjeli prije godinu dana skoro ostati bez onih Bredlija koje su nam nudili besplatno, i na kraju kao da i jesu besplatni, vidimo da su itekako korisni u Ukrajini", odgovorio je Milanović na pitanje novinara da komentira tajming vijesti o skoroj hrvatskoj isporuci helikoptera Ukrajini i američkoj potpori Hrvatskoj od 140 milijuna dolara.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo