14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

30.03.2023 / 16:13 Politika - VM BiH

Upravljanje migracijama ostaje među 14 ključnih prioriteta na evropskom putu BiH

Upravljanje migracijama ostaje među 14 ključnih prioriteta na evropskom putu BiH
Foto: VMBiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojio je Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu ...

... u kojoj je navedeno da upravljanje migracijama ostaje među 14 ključnih prioriteta koje BiH treba ispuniti na svom evropskom putu i nakon dodjele statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.

Savjet ministara je zadužio Ministarstvo bezbjednosti da Informaciju dostavi Predsjedništvu BiH, te Predstavničkom domu i Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

U Informaciji je predstavljen pregled razvoja politike i zakonodavstva, aktivnosti tijela nadležnih za upravljanje migracijama u BiH i prikazani najznačajniji preliminarni statistički podaci, te navedeni izazovi u upravljanju migracijama u BiH i podaci o sprovođenju Plana mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migracijama u BiH.

U 2022. godini je povećan broj migranata koji su nezakonito ušli na teritoriju BiH, u odnosu na 2021. godinu, dok je istovremeno broj iskazanih zahtjeva za azil ostao na istom nivou, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Uspostavljen je efikasniji sistem koordinacije i upravljanja migracijama kroz jačanje institucija BiH, a dvije godine nakon usvajanja sprovodi se 75 odsto od ukupnog broja planiranih aktivnosti iz dokumenta Plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH.

Ministarstvo bezbjednosti zaduženo je da ubuduće informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH dostavlja Savjetu ministara jednom u tri mjeseca.

Savjet ministara je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, usvojio Akcioni plan za period 2021/2025. godine u vezi s provođenjem Strategije u području migracija i azila.

Akcijoni plan sadrži sedam strateških ciljeva razvrstanih u konkretne aktivnosti i mjere koje bi se trebale preduzeti u predviđenom roku.

Ciljevi obuhvaćaju unapređenje sistema sveobuhvatnog upravljanja politikama migracija i azila, povećanje efikasnosti kontrole granice, efikasnije upravljanje nezakonitim migracijama na području Bosne i Hercegovine, unapređenje sistema azila, borbu protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, kao i podršku zakonitim migracijama i integraciju stranaca koji zakonito borave u BiH te jačanje mehanizama koordinacije u upravljanju migracijama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo