8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

30.03.2023 / 16:45 Politika - Sarajevo

Delegati u Federalnom parlamentu komentirali imenovanje Vlade FBiH

Delegati u Federalnom parlamentu komentirali imenovanje Vlade FBiH
Foto: FENA
Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH tokom današnjeg zasjedanja novinarima su prokomentirali proces imenovanja Vlade Federacije BiH.

Delegat Irfan Čengić (SDPBiH) kazao je da je razgovarao sa dva od četiri predložena ministra SDP-a i zaželio im sreću.

"To su kandidat za ministra unutrašnjih poslova Vojin Mijatović i kandidat za ministra obrazovanja i nauke Almin Hopovac. Volio bi da smo o imenima ministara imali priliku raspravljati na organima stranke jer ovakva imena i dok su ove izjave za medije u toku, meni novinari pokazuju da su zamijenjena dva ministra iz SDP-a, a to nije bilo na Glavnom odboru stranke, a Glavni odbor je jedini organ SDP-a koji može utvrđivati prijedloge za ministre", rekao je Čengić, te dodao da unutar SDP-a ne postoji raskol.Delegat Aljoša Čampara (Narod i pravda) kaže da nema  Vlade gdje su ljudi u potpunosti zadovoljni listom imena ministara.

"Uvijek može biti boljih i kvalitetnijih imena, a može i loših. Teško je dati neki poseban sud. Postavljam sada jedno hipotetičko pitanje, da sva ova imena ostanu, pa kada bi SDA bila na vlasti sa SDP-om, da li bi oni možda uspjeli promijenti neka imena. Da li bi ostao Vojin Mijatović, da li bi ostala Sanja Vlaisavljević, kao i Anel Kljako? Mislim da oni ništa ne bi promijenili kao što nikada nisu apsolutno ništa od toga uspjeli ni promijeniti", istakao je Čampara.

Delegat Haris Zahiragić (SDA) mišljenja je da među Osmorkom, koja je sa HDZ-om BiH potpisala koalicioni sporazum, nema dogovora.

"Mislim da će se ova situacija raspetljati tako što će 'usijane glave' koje imaju 10, 20 i 30 hiljada glasova konačno shvatiti da moraju poštovati rezultate izbora i da Dragan Čović, uz svu njegovu želju da na vlast dovede one koji mu ispunjavaju svaku njegovu želju, nažalost, moraju  prije ili poslije shvatiti da im fali puno glasova. Zato mislim da će vlast činiti stranke koje participiraju u izvršnoj vlasti Federacije već više od mjesec dana", poručio je Zahiragić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo