-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

31.03.2023 / 20:50 Svijet - Sjever države

Španska regija Asturija razorena požarima, vlasti krive 'vatrene teroriste'

Španska regija Asturija razorena požarima, vlasti krive 'vatrene teroriste'
Foto: Reuters
Regiju Asturije na sjeveru Španije u petak je opustošilo više od 90 šumskih požara, za koje se vjeruje da su većinu izazvali piromani koje je regionalni čelnik nazvao "vatrenim teroristima".

Više od 600 vatrogasaca raspoređeno je da gase požare, a nekoliko gradova je evakuirano jer je policija zatvorila lokalne ceste i autoputeve.

Španska vlada saopćila je kako je zabrinuta da će ove godine buknuti još šumskih požara nakon neobično suhe zime u dijelovima južne Evrope i porasta prosječnih temperatura zbog klimatskih promjena.

"Oni pale naše Asturiju. Imamo posla s pravim teroristima koji ugrožavaju živote, mjesta i gradove", piše Adrian Barbon, čelnik regionalne vlade, na Twitteru.

Službe za vanredne situacije u Asturiji i susjednoj regiji Kantabrija u posljednja dva dana već su ugasile desetke požara. Većina njih namjerno je izazvana i podstaknuta snažnim vjetrom, saopćile su vlasti.

Policija je saopćila da je pokrenula više istraga, ali još nije identifikovan ni jedan podmetač požara. Kazne za podmetanje požara mogu dostići i do 20 godina zatvora, u zavisnosti od pričinjene štete.

Andres Perez, 68-godišnji stanovnik grada Setienes, kazao je za Reuters kako je uvjeren da su požari rezultat podmetanja požara, ali da ne zna ko stoji iza njih ili koji su motivi podmetača.

"Ono što, međutim, znamo je da je to potpuna propast, i za ekologiju, materijalno i za sviju", kazao je.

U prošlosti su namjerni požari često bili povezani sa stočarima koji su nastojali dobiti više pašnjaka za svoju stoku. Asturija je poništila zakon koji zabranjuje ispašu stoke u šumskim područjima oštećenim požarom 2017. godine.

"Ovi požari su bez premca i razorno je nemoćno posmatrati kako požari preplavljuju našu zemlju",izjavio je Oscar Perez, gradonačelnik Luarce. zajednice koja se sastoji od 164 naselja i zaseoka. za državnog emitera programa TVE, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo