0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

06.04.2023 / 09:39 Magazin - Promo

Zbog čega su uređaji koji zagrijavaju duhan manje štetni od cigareta

Zbog čega su uređaji koji zagrijavaju duhan manje štetni od cigareta
Foto: Vijesti.ba

Ključ u borbi protiv pušenja je: izbor. Ako pušite, prestanite - ako ne pušite, nemojte nikada ni početi – važne su poruke koje treba kontinuirano slati.

No, šta raditi sa onim odraslim pušačima koji iz bilo kojeg razloga ne žele da se u potpunosti odreknu duhana i nikotina? Za njih mora postojati treće rješenje – manje štetan izbor.

Zahvaljujući napretku u nauci i tehnologiji sada postoji manje štetan način da se dođe do nikotina iz duhana bez sagorijevanja. Naime, nikotin se iz duhana oslobađa na mnogo nižim temperaturama od tačke sagorijevanja.

Tako, uređaji zasnovani na ovoj tehnologiji zagrijavaju pravi duhan i njihovim korištenjem oslobađa se nikotin, ali ne i duhanski dim –glavni uzročnik pušačkih bolesti.

Predvodnik ove kategorije bezdimnih alternativa koji je dostupan i na tržištu BiH je IQOS.

To je, dakle, uređaj koji zagrijava, a ne sagorijeva duhan, samim tim kada se koristi ne oslobađa duhanski dim, vatru ni pepeo. Pored toga što je dokazano manje štetna alternativa i za pušače i ljude u njihovoj okolini jer ne oslobađa dim, vatru ni pepeo, nije zanemariv ni higijenski benefit korištenja ove bezdimne tehnologije.

Naime, nema više zadimljenih prostorija, neugodnih mirisa duhanskog dima na koži, kosi, rukama, namještaju, vozilu.

Iako ga mnogi poistovjećuju sa elektronskom cigaretom, IQOS spada u drugu kategoriju boljih alternativa pušenju cigareta - uređaje koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju pravi duhan, dok su elektronske cigarete koje zagrijavaju e-tečnost kategorija za sebe.

*Važno je naglasiti da iako jeste bolja opcija od nastavka pušenja cigareta, IQOS nije bez rizika po Vas i ljude u Vašoj okolini jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo